Без никакво предварително обявление, Руският културно-информационен център в София представи славянските просветители Св. Св. Кирил и Методий като реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език и просветители на Русия.

Това е поредна провокация на руската държава на 24 май. Преди три години президентът Владимир Путин заяви, че „24 май е празничен ден в Русия заради Деня на славянската писменост, която дойде у нас от македонската земя“.

„Изложбата в Руския културно-информационен център е поредната политическа провокация“, коментира пред „Фокус“ историкът и ректор на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ проф. Милко Палангурски.

По думите му българската държава и политиците трябва да кажат истината на „наглата руска политическа провокация, която постоянно набира скорост към българската история, към българската култура. „Това не е случайно. Това е целенасочена политика, която от няколко години се развива, макар и с такива малки ерозиращи на пръв поглед елементи“, коментира Палангурски.

И досега няма никаква реакция на дипломатично ниво. Появи се обаче поздрав на посланика Н.Пр. Анатолий Макаров:

„За мен е чест и гордост, че имам възможност да поздравя българския народ за светлия празник – Ден на българската просвета и култура и славянската писменост. Славянската писменост е уникален духовен подвиг. Този празник е преклонение пред паметта на Светите братя Кирил и Методий“, заяви посланик Макаров.

И добави:

„Славянската писменост е уникален духовен подвиг. Този празник е преклонение пред делото на светите братя Кирил и Методий. Този празник е повода бъдат отбелязани верността и родолюбието“, заявява руският посланик в своето видео обръщение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!