Марк Рюте
Марк Рюте, министър-председател на Холандия

Марк Рюте трудно ще сфомира четвърто правителство, съобщи Ройтерс. Нидерландският премиер срещна сериозни трудности в опитите си да привлече коалиционни партньори.  Дали ситуацията в България ще бъде същата след утрешния вот, ще разберем през идващите дни.

Лидерът на Християнския съюз Герт Ян Сегерс заяви категорично в интервю за вестник Nederlands Dagblad:

„Не искаме да се връщаме към „обичайното положение.

Отказваме да бъдем част от четвърто правителство на Рюте“.

Коалиционен партньор, смятан за жизненоважен за осигуряването на парламентарно мнозинство, отказа да се присъедини към ново правителство. Този коментар обиколи черните страници на световните агенции.

Християнският съюз е една от четирите партии в правителството, оглавявано от консервативната Народна партия на свободата и демокрацията (НПСД) на Рюте.

Оцеляване на косъм при вота на недоверие

Парламентът прие решение,в което се казва, че не одобрява поведението на Рюте за сформиране на ново правителство. Преди дни обаче Рюте оцеля на косъм при вота на недоверие по обвинения, че не е казал истината, когато е правил намеци за възможното бъдеще на критичен депутат от друга партия. Всички партии извън коалицията му гласуваха за незабавното му отстраняване и това превърна настоящата коалиция в единствения вариант за Рюте да сформира четвъртото си последователно правителство.

Подкрепата на Рюте намаля до 25%

Обществено допитване, публикувано след дебата по вота на недоверие, показва, че подкрепата за Рюте сред обществото е намаляла. Ако минлата седмица тя бе 54 на сто, то след вота на недоверие тя падна до 25%  седмица по-рано.

 

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!