Николай Събев
На снимката: Николай Събев

Притеснително е, че през декември Европейската комисия извади този коридор от основните европейски пътища. Сега трябва да убедим Европейската комисия да върне Коридор №8 в този списък, да ги убедим, че този път е важен. Това каза министърът на транспорта Николай Събев в ефира на bTV за Коридор №8, който свързва Адриатическо море с Черно море през Албания, Северна Македония и България.

По думите му за започването на този коридор има финансиране и е необходимо само да се започне работа.

Планиране и финансиране за този коридор има от македонска страна. Има етапи за 2022, 2024, 2026 г., но ние не сме съгласни с тези срокове.

„Това, което аз мога да обещая е, че този път ще придвижим този въпрос с темпо и енергия“, каза той.

Ще направим всичко възможно да ускорим строителството и модернизацията на този път. Това не е важно само заради РСМ и пътя на коприната, а е важно за икономиката на България. Колкото по-бързо се придвижват стоките и парите, толкова повече ще се повиши и жизненият стандарт“, заяви министърът.

Стана ясно още, че концесионерът на Летище София е „СОФ Кънект“.

„СОФ Кънект“ имат договор, който е добър. Има и договореност, която е свързана с това – още през тази година да изведат основната част от икономическата си активност т. е. инвестициите си в това летище и хората да ги усетят. Цялата тази програма ще бъде известна след 15-ти януари“, каза още той.

По думите му още през тази година ще се видят първите значителни резултати за модернизация на Летище София.

Събев каза още, че има програма за „събуждане на летищата“ в България.

„Важно е да осигурим условията, при които въздушната индустрия да е в растеж. Икономическият интерес на България е да отворим всички възможности, така че бизнесът да расте“, коментира Николай Събев.

Той даде пример с идеята за въздушна линия между София и Скопие и добави, че веднага са били получени две предложения от сериозни оператори.

Стана ясно още, че министърът е провел среща с посланика на Грузия, като основна тема на разговора им са били полетите. По думите му грузинското правителство е готово да направи сериозни отстъпки на българското правителство.

От днес има нов шев на НКЖИ и това е Златин Крумов, каза още Събев и спомена за опити на стария генерален директор да отложи това назначение. Към него ще бъде заведен граждански иск за щети. Освен това има и нов съвет на директорите. Не се очаква смяна на директора на БДЖ товарни превози.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук