патица

Френски съд разреши на стадо патици в югозападната част на страната да продължат да крякат след оплаквания от съседи за шумното им поведение, поне в очакване на подробно разследване на нивата на шума. Случаят с патиците в югозападния регион Ландс беше най-новият в страната, който противопостави традициите за отглеждане на животни срещу вкусовете на новодошлите.

Двойка, закупила съседен имот миналата година, се оплака от „значителен шум“ от стадото от около 50 патици и гъски, които обитавали задния двор на 67-годишната Доминик Дот в град Сустан.

Тя каза пред АФП, че патиците са били помилвани от съда в град Дакс в решение, издадено във вторник вечерта, и добави, че тя е била „облекчена“ от решението.

„Нямаше доказателства за някакъв вид незаконни или ненормални проблеми“, добави адвокатът й Филип Лалан.

Той каза, че съдията е наредил акустичен одит за тестване на нивата на шума, който ще бъде извършен през първото тримесечие на следващата година.

„Оставам с впечатлението, че съдията ни дава шанс да се съберем, да обсъдим и да намерим миролюбиво решение“, добави той.

Двойката, подала жалбата, която настояваше, че многократните искания за решаване на проблема са били игнорирани, търси 150 евро за всеки ден, когато шумът продължава, както и 3 500 евро за щети и 2000 евро съдебни разноски.

Случаят е един от няколкото, които може да изглеждат комични, но са факт – например атака срещу правата на църковните камбани да звънят, крави да мучат и магаретата да реват из цяла провинциална Франция.

Символът на тази битка между градска и селска Франция се появи като петел на име Морис, чието ранно утринно кукуригане така дразнеше съседите му на остров Олерон, че те заведоха дело срещу собственика му.

Съдът в началото на септември утвърди правото на птицата да започне деня с весело кукуригу, което решение беше възприето като триумф за традициите на селска Франция.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!