Бебето Сара, което живя 2 години без гражданство, най-после ще получи български лични документи, въпреки факта, че родителите й са българка и британка. Това реши Съдът на Европейския съюз с решение по преюдициално запитване на Административния съд София-град. 

Малкото момиче, което в момента живее в Испания с двете си майки, не получи от Столична община акт за раждане – защото българската Конституция не признава законният брак на родителите й и съответно – произхода на детето. Сара няма личен документи, заради което няма и право на движение в ЕС.

Сара е родена на 8 декември 2019 г. в Барселона, Испания. Има издаден испански акт за раждане, в който са вписани двете ѝ майки – Калина (с българско гражданство) и Джейн (с британски паспорт). През 2015  г. двете сключват граждански брак в Гибралтар и решават да имат съвместно дете.

Сара обаче не може да придобие испанско гражданство, тъй като нито един от родителите ѝ не е испански гражданин. Джейн не може да предаде британско гражданство на дъщеря си, тъй като Сара е родена извън територията на Обединеното кралство.

Затова Калина подава молба до Столична община – район Панчарево за съставяне на български акт за раждане на детето. Общината изисква доказателства, съдържащи информация относно произхода на Сара и нейната биологична майка. Чрез входирана молба Калина заявява, че не е задължена да доказва това по нито един действащ в България закон и подзаконов акт.

Столична община отказва издаване на български акт за раждане, а Сара, която е европейска гражданка, остава без официално гражданство. Към настоящия момент тя не притежава лични документи и не може да напуска страната, където е родена (Испания), за да посети роднините си в България и Великобритания.

Освен че липсата на гражданство отнема правото на свободно придвижване на Сара и нейните родители, което е основополагащо право в Европейския съюз, са нарушени и техните права, свързани с личен живот, семейство и наследяване.

Отказът е обжалван пред Административен съд – София, който на свой ред подава преюдициалното запитване пред Съда на ЕС. Сега столичният съд ще приложи решението на СЕС, като задължи администрацията в България да издаде документи за самоличност на детето, за да може Сара да упражнява правото си на свободно придвижване в Европейския съюз и да бъде европейски гражданин.

Майките на Сара нямат търпение да получат документите на детето и най-накрая да видят семействата си след повече от 2 години.

Предстои АССГ да приложи решението на Съда на Европейския съюз, като задължи администрацията в България да издаде документи за самоличност на детето, за да може Сара да упражнява правото си на свободно придвижване в Европейския съюз, бидейки европейски гражданин.

Според Съдът на ЕС, веднъж щом е установен произходът на детето в една държава от Съюза, следва да бъде признат навсякъде в Съюза, независимо от пола на родителите или националното законодателство.

С основна роля за успешния завършек са адвокат Деница Любенова, която е директор на Правната програма на ЛГБТИ организацията „Действие“, и Венета Лимберова – председател на организацията.

„Действие“ води стратегически дела за признаване на бракове, сключени в чужбина, на актове за раждане, издадени от други държави, при дискриминация, инциденти и престъпления от омраза срещу ЛГБТИ общността. Правната им програма е безплатна и се финансира чрез европейски програми, Фонд Активни граждани, Български фонд за жените и Фондът за равни права.

Организацията има над 30 заведени дела в национални съдилища през 2021 г., както и три пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) във връзка с нарушаване правата на ЛГБТИ хората в България, по които се очакват решения.

Според председателя Венета Лимберова решението е знаково за цялата европейска общност, но също така и за България, тъй като институциите вече ще са длъжни да признаят и да не отказват права на децата с еднополови родители.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук