прокурор противоконституционен

Конституционният съд (КС) обяви, че разпоредбите, с които беше създадена фигурата на прокурор, разследващ главния прокурор, противоречат на основния закон.

Така идеята на предишния парламент става невъзможна. Решението днес е взето с 11 гласа, на особено мнение е само съдия Филип Димитров.

Разпоредбите от Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт бяха атакувани пред КС от президента Румен Радев. По-късно днес се очакват и мотивите на КС.

Предвиждаше се новият прокурор да е с мандат 5 години, а не както беше предложено първоначално – 7 години и да се избира от Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) с не по-малко от 15 гласа с явно гласуване.

Вносителят на законопроекта Красимир Ципов от ГЕРБ заяви, че има нужда от такава фигура, за да се изпълнят направените препоръки към нас от страна на нашите европейски партньори и да се отговори на обществените очаквания.

Припомняме, че това предложение не срещна одобрение от Венецианската комисия. В началото на месеца, нейни представители изразиха изненадал от идеята и изразиха опасения, че има риск да бездейства на поста си. Акцентирано беше, че подобна фигура не е част от световната практика.

В края на януари Пленумът на Висшия съдебен съвет също изрази отрицателно становище по проекта.

При действащото законодателство разследване срещу главния прокурор може да бъде проведено от всеки прокурор при стриктно спазване разпоредбите на ЗСВ и НПК, като допълнителни гаранции за независимост на водещите разследването могат да бъдат създадени с промени в Наказателно-процесуалния кодекс и устройствения закон, предвиждащи засилване на съдебния контрол в досъдебната фаза на процеса.

Длъжността на независимия прокурор е предвидена в проектозакон и е в отговор на заключението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) отпреди над 10 години, че в България няма ефективен механизъм за наказателно разследване на главния прокурор.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!