Трифонов, партия, лого

Политическа партия „Няма такава държава“ остана без съдебна регистрация. Молбата й бе отхвърлена от Софийски градски съд заради логото на партията, което съдържа националното знаме и следователно използва флага.

Според съдебния състав с председател Татяна Костадинова, „използване на знамето в символа на партията е налице не само когато има пълна идентичност в двата знака, но и когато внушението е достатъчно силно, че да създаде възможност гражданите да свържат символа със знамето на републиката“. Магистратите смятат още, че „представеното графично изображение не само не разколебава, а засилва формирания по-горе извод, че „интегрираните цветове бяло, зелено, червено“ биха могли да внушават за използване на знамето на републиката“.

Относно името на партията съдът е на позицията, че „изразът „няма такава/няма такъв …“ „би могъл да е противен на добрите нрави, само когато се отнася до държавността, схваната като комплекс от държавни органи и институции. Когато обаче той окачествява не държавността, а състоянието на държавата, изразът се явява по-скоро оценка, а не обида“.

Решението може да се обжалва пред Върховния касационен съд в седемдневен срок от връчване на препис.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!