Волен Сидеров
на снимката: Волен Сидеров

Отменена от съдия Николай Урумов от Софийския районен съд е мярката за неотклонение от 50 000 лв. парична гаранция, която беше наложена на Волен Сидеров. Тя беше наложена заради изказванията му в ефира на партийната телевизия „Алфа”, с които призова българските граждани по време на Великденските празници масово и без медицински маски да ходят на църква. Урумов посочва, че постановлението, с което е наложена мярката, е незаконосъобразно.Това решение на съда е окончателно и то не може да бъде обжалвано.

В своето определение съдия Урумов посочва, че думите, изречени от Сидеров в ефир са извадени от контекста и така на изказването му, което според Урумов по-скоро изразява лична позиция, е придаден друг смисъл. Съдът добавя още, че по време на Великденските празници, както и сега, ходенето на църква не е забранено с никакъв акт.

„В посоченото изявление никъде не се прави пряко изявление към гражданите да нарушават взетите от държавата противоепидемични мерки. Съдът намира, че това изказване отразява лична позиция, а не представлява призив, нито подбуждане на неопределен брой хора да вършат престъпни прояви“, мотивира се съдът.

Съдът посочва още, че дори в условията на извънредно положение хората имат право на свобода на словото, тъй като то е част от Всеобщата конвенция за правата на човека, ратифицирана от България и в тази връзка един обикновен закон за извънредното положение не би могъл да дерогира или суспендира нормите на основния закон.

„Иначе казано, свободата на изразяване и правото на религиозно убеждение, както и редица други подобни, са ненакърними и неотменими при сега действащия правен ред, и не могат да бъдат ограничавани по никакъв начин, още по-малко със закон, който е с по-нисък нормативен ранг от Конституцията“, подчертава съдът.

Съдът не вижда проблем и във второто престъпление, за което лидерът на „Атака” получи обвинение, което беше свързано с невъзможността на полицаите от СДВР да връчат призовка на Сидеров.

Според съда обвинението не може да се счита за престъпление, поради което и мярката от 50 000 лв. трябва да бъде отменена.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук