ЧЕЗ, Еврохолд

Административният съд София-област отмени решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което антимонополният орган забрани да се осъществи сделката между ЧЕЗ и „Еврохолд“ за активите на чешката компания  в България, съобщи „Инвестор“.

Административният съд София-област посочва в решението си, че делото се връща във вид на преписка на Комисията за защита на конкуренцията за ново произнасяне съгласно задължителните указания дадени в мотивите на съдебното решение. КЗК е осъдена да заплати на „Еврохолд“ разноските по делото в размер на малко над 10 хил. лева.

Според съда КЗК при постановяване на решението си е допуснала съществени нарушения на административно-производствените правила, които са довели до постановяване на незаконосъобразно по своята същност решение. Възпрепятствано е било правото на защита не само на участниците в концентрацията, но и възможността на всички заинтересовани лица да вземат отношение и изразят становище по ефекта на концентрацията на засегнатите пазари.

Административният орган освен това не е постановил определение, с което приема предварителните си заключения за ефекта на концентрацията върху конкуренцията. Липсата на такова определение също е препятствало правото на защита на участниците в концентрацията в хода на производството. Доколкото цитираното определение е част от административната процедура предшестваща постановяването на крайния акт от страна на КЗК, то неговата липса сама по себе си също представлява съществено процесуално нарушение.

КЗК е била длъжна да изложи предварителните си заключения относно ефекта, който ще породи концентрацията върху конкуренцията, както и да посочи дали е наложително налагането на мерки за запазване на ефективната конкуренция (МЗЕК). Комисията е била длъжна да води адекватна комуникация с уведомителя и с оглед неговата готовност да приеме подобни мерки. Следвало е да направи всичко необходимо за идентифицирането и налагането на такива мерки.

Решението може да се обжалвас касационна жалба в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук