16-и ден на протеста

Стотици хора са се събрали около 18.30 часа на фонтана пред президентството в подготовка за 16-и пореден протест срещу правителството и главният прокурор Иван Гешев. Днес голям протес се очаква и в Бургас, където демонстрантите ще блокират пътя през града за Южното Черноморие. За целта в 17 ч. започна автошествие, което ще затвори подстъпите към Бургас и по този начин ще затрудни движението към курортите, съобщава Би Ти Ви.

Полицията е спряла камиона с техниката, необходима за провеждането на днешния антиправителствен протест, съобщи БГНЕС, като цитира един от организаторите на протеста – Велислав Минеков.

„Камионът е спрян в района на Горни Богров. Без никакво обяснение номерата му са свалени, и той не може да влезе в София“, съобщи Минеков.

Мотивът, с който камионът е спрян, е че „няма лиценз за влизане в София“.

„Това не е вярно, той има дългогодишен лиценз и той е наличен в КАТ Пътна полиция“, съобщи още организаторът на протеста.

На въпрос как си обяснява задържането на камиона точно преди провеждането на протеста, Минеков съобщи, че „това са елементарни форми на отмъщение, които ще вбесят не само София и софиянци, но и цяла България. И ако камионът не дойде тук навреме, ще призова цяла София да излезе на улицата, и го обещавам“.

Както бе съобщено по-късно от Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“, на камиона са били съставен 3 акта, но все пак е бил пуснат да закара техниката в столицата. Автомобилът не е включен в лиценз и няма право да извършва обществен превоз. Водачът не е представил информация от тахографа за предходните 28 дни, съгласно изискванията на Закона за автомобилните превози. Третият акт е за липса на пътен лист и товарителница.

Ако няма начин как да проведем протеста днес, тръгваме и блокираме града, заяви още Минеков.

Към 19.30 часа протестиращите пред Ларгото в София надхвърлиха 1 000, като продължават да идват още хора. Те свирят със свирки и вувузели и скандират „Оставка“ под ритъма на два тъпана. Движението по булевардите „Цар Освободител“ и “ Дондуков“ е спряно.

Към 21 часа протестът отново блокира София. На участващите в недоволството бяха показани табели с възлови кръстовища в столицата, които да блокират. Това са „Орлов мост“, Халите, бул. „Витоша“ и бул. „Патриарх Евтимий“, паметника на Васил Левски, бул. „Васил Левски“ и ул. „Граф Игнатиев“, площад Македония, бул. „Ал. Дондуков“ и „Г. С. Раковски“, „Фритьоф Нансен“ и бул. „България“, „Лъвов мост“.

Около 21.25 „Орлов мост“ вече е блокиран, а пред сградата на БНТ са започнали де се събират протестиращи. Те искат оставката на генералния директор Емил Кошлуков. Самата сграда е охранявана от полиция.

Ситуацията на протест е подобна на вечрашната, когато демонстрантите се разделиха на потоци, за да блокират повече важни точки в столицата. Протестът преминава мирно и без ексцесии.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!