Международният съд в Хага (МСХ) разпореди САЩ да вдигнат санкциите за хуманитарни стоки срещу Иран, които президентът Доналд Тръмп отново наложи, след като Вашингтон се оттегли от ядрената сделка.

Единодушно магистратите от МСХ отсъдиха, че Вашингтон „трябва да премахне по свой избор всички пречки, произтичащи от мерките, обявени на 8 май, за свободния износ в Иран на лекарства и медицински изделия, хранителни и селскостопански стоки“, както и части на самолета, каза съдия Абдулгави Ахмед Юсуф.

Съдът заяви, че санкциите върху стоки „необходими за хуманитарни нужди… могат да окажат сериозно вредно въздействие върху здравето и живота на хората на територията на Иран“.

Американските санкции върху резервните части на въздухоплавателните средства също имат „потенциал да застрашат безопасността на гражданската авиация в Иран и живота на нейните потребители“.

Тръмп пусна първият кръг от санкции срещу Иран през август, след като излезе през май от една историческа сделка, насочена към ограничаване на ядрените амбиции на Техеран, за ужас на европейските му съюзници. Вторият кръг от наказателни мерки е предвиден да влезе в сила през ноември.

МСХ се произнася по споровете между държавите-членки на ООН. Решенията му са задължителни и не могат да бъдат обжалвани, но съдът няма механизъм за тяхното прилагане.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук