ЕК заплаши Румъния със санкции, ако спорните закони останат без промяна

85
Франс Тимерманс ,зам.-председател на ЕК
на снимката: Франс Тимерманс ,зам.-председател на ЕК

Северната ни съседка може да стане третата страна след Полша и Унгария, над която виси тежко наказание за неспазване на правовия ред. Европейската комисия предупреди  Румъния, че заради отстъплението в борбата с корупцията не би могла да прекрати наблюдението по механизма за сътрудничество и проверка. Повод за притеснение станаха опитите на управляващите да прокарат спорна съдебна реформа, както и използваното насилие при потушаването на масовите протести през август.

Зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс заяви пред Европейския парламент в Страсбург, че комисията не би се поколебала да предприеме съответните действия, в рамките на механизма, или по друг начин. Предприетите от румънските власти промени в областта на правосъдието будят тревога. Много румънци се тревожат, че тези действия ще бъдат в ущърб на независимостта на правосъдието и борбата с корупцията. ЕК споделя тази оценка, посочи Тимерманс.  Той отбеляза, че предприетите в Румъния промени в законодателството са били порицани от Съвета на Европа, но това не е било взето предвид от Букурещ. Тимерманс уточни, че до края на този месец Съветът на Европа ще направи нова оценка, а след месец се очаква следващият доклад на ЕК по механизма за наблюдение.

Постиженията на антикорупционното бюро доведоха до положителни заключения в последните доклади за Румъния. Загрижени сме от последвалите събития. Доскоро отчитахме значителен напредък, а сега наблюдаваме отстъпление от постиженията, заяви Тимерманс.

Румънският премиер Виорика Дънчила заяви, че е дошла в ЕП, не за да дава обяснения, а от уважение. Тя отбеляза, че хиляди румънци са били записвани тайно и животът им е бил опропастен покрай борбата с корупцията. Дънчила отбеляза, че тези действия не са били разгледани в докладите на ЕК, макар да са довели до скалъпени обвинения. По нейните думи става дума за злоупотреба, убегнала на ЕК злоумишлено или заради получаването на неправилна информация. Половината румънски магистрати бяха подведени под отговорност. Макар да не бяха осъдени, те загубиха работата си. Имаме добрата воля, ще вземем предвид препоръките на Съвета на Европа, каза Дънчила. Тя заяви, че разправата с протестиращите в Букурещ през август е била свързана с прилагането на полицейски действия, използвани също в Белгия, Франция и Испания в сходни случаи.

Проблемите в Румъния идват на фона на още по-сериозната ситуация с върховенството на закона в Полша и Унгария. И срещу двете държави е задействана процедура, която може да доведе до отнемането на правото им на глас в ЕС.

Ден преди на 12 септември Европейският парламент да гласува за започване на процедурата срещу Унгария, случаят с Румъния също е бил обсъждан от редица евродепутати. Наблюдението по механизма за сътрудничество и проверка на Румъния и България върви паралелно. На фона на последните положителни доклади на ЕК за Румъния, се чуваха гласове страната да бъде извадена от механизма. Сега тя е заплашена, че срещу нея може да бъде задействан член 7 от Лисабонския договор. Нищо чудно в скоро време, България да се озове в положението на северната си съседка.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!