Доналд Тръмп
Доналд Тръмп

Бившият американски президент Доналд Тръмп ще плати 200 000 долара гаранция на съда в Джорджия, който ще го съди за действията му по време на изборите през 2020 г. в този ключов щат в югоизточната част на страна, сочат публикувани днес съдебни документи, цитирани от Франс прес.

Тръмп и още 18 обвиняеми по делото имат срок до обяд в петък да се явят в затвора на окръг Фултън в Атланта, столицата на щата, съобщава БТА.

С оглед на този краен срок адвокатите му са се съгласили да внесат 200 000 долара гаранция, без да е посочено кога той ще се яви в съда.

Четирима други обвиняеми по делото се съгласиха също да внесат гаранция, варираща от 10 000 до 100 000 долара всеки.

Плащането на гаранция позволява обвиняемите да не бъдат поставени в предварителния арест, при условие че не нарушават закона, въздържат се от заплахи и не общуват помежду си освен чрез посредничеството на своите адвокати.

Голямо съдебно жури, назначено от прокурора на окръг Атланта, Фани Уилис, на 14 август повдигна обвинения на Тръмп и още 18 души за предполагаемите им неправомерни опити да постигнат подмяна на резултата от изборите през 2020 г., спечелени в този щат от настоящия президент демократ Джо Байдън.

Те са съдени по закон за престъпления, извършени от организирана престъпна групи, който предвижда присъди от 5 до 20 години затвор.

Това е четвъртото обвинение срещу бившия президент, който отново се кандидатира за Белия дом и остава фаворит за първичните избори на Републиканската партия, посочва АФП.

Тръмп: Отивам в затвора в Атланта, за да бъда арестуван

Бившият американски президент Доналд Тръмп потвърди в социалната си мрежа „Трут соушъл“, че планира в четвъртък да се яви в затвора в окръг Фултън.

„Ще отида в Атланта, щата Джорджия, в четвъртък, за да бъда АРЕСТУВАН“, написа Тръмп в социалната си мрежа. Той описа обвиненията като политически мотивиран опит да бъде провалена кампанията му за преизбиране.

Датата е била договорена между адвокатите на Тръмп и канцеларията на прокурора на окръга днес покрай договарянето на условното му освобождаване под гаранция, съобщи Си Ен Ен.

Според телевизията в четвъртък Тръмп ще се яви в затвора в окръг Фултън и ще премине през стандартните процедури за арест – ще бъде претърсен, сниман и ще му бъдат взети пръстови отпечатъци. Това е първото от общо четири дела срещу Тръмп, по което той ще трябва да плати 200 000 долара гаранция за условно освобождаване и ще бъде задължен да не отправя заплахи в социалните мрежи, за да не наруши условията по гаранцията.

Когато Тръмп се предаде, ще има пълно отцепване на района около затвора, посочи в изявление канцеларията на местния шериф, но не спомена никакъв конкретен час за явяването на бившия президент в затвора.

Прокурорите по делото предложиха то да започне на 4 март догодина, докато адвокатите на Тръмп поискаха отсрочка до 2026 г., посочва Ройтерс.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук