Политикът от Лейбъристката партия Садик Хан бе преизбран за кмет на Лондон, побеждавайки, макар и с по-малка от очакваната преднина, съперника си от консерваторите Шон Бейли, съобщи АФП.

Хан стана първият кмет мюсюлманин на западна столица, когато бе избран през 2016 г.

Той спечели втория мандат с малко над 1,2 милиона гласа. Избирателната активност беше по-ниска в сравнение с предишните избори – 42%.

Победата на 50-годишния политик бе светъл лъч за основната опозиционна Лейбъристка партия след обезсърчителния за нея резултат на местните избори в четвъртък.

В речта си след победа Хан каза, че по време на втория си мандат той ще се съсредоточи върху „изграждането на мостове между различните общности“ и между кметството и правителството.

Той заяви, че иска „да гарантира, че Лондон може да играе своята роля във възстановяването на страната“ и да „изгради по-светло, по-зелено и по-равноправно бъдеще“ за столицата.

Хан проведе кампанията си с обещание за „работни места, работни места, работни места“, като се опита да запази мястото на Лондон като водещ световен град, докато се справя с кризата и последиците от Брекзит, които биха застрашили жизненоважния финансов сектор на столицата.

Той се прослави като активен критик на Брекзит и консерваторите премиери, включително и неговия предшественик като кмет Борис Джонсън, както и заради вражда с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Встъпвайки в първия си мандат, Хан обеща да се съсредоточи върху осигуряването на домове на достъпни цени за лондончани и замразяване на транспортните тарифи, но програмата му бе погълната от пандемията.

Той е третият кмет на Лондон след лейбъристите Кен Ливингстън (2000-2008) и Джонсън (2008-2016) и широко се спекулира, че той би могъл се опита да последва стъпките на своя предшественик към Даунинг Стрийт.

В предишната си роля на адвокат по правата на човека Хан три години оглавява групата Liberty, която води кампания за граждански свободи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!