От всички 27 държави-членки на ЕС само Унгария отказа да подпише многонационалната декларация за Афганистан. В нея повече от 60 държави публикуваха съвместно изявление, призовавайки всички афганистанци, които желаят да напуснат Афганистан, да получат разрешение да го направят.

Унгария критикува изтеглянето на американските сили от Афганистан и заяви, че няма да приема бежанци, избягали от страната след превземането й от талибаните. Държавният секретар на унгарското външно министерство Левенте Маджар заяви пред MTI, че правителството няма да кара унгарците да плащат за „грешното геополитическо решение“ на САЩ, като приемат бежанци „без никакви ограничения“.

Унгарското правителство е твърд противник на имиграцията и през 2015 г. построи ограда по южната си граница в отговор на притока на бежанци от Близкия изток и Африка.

„Тази ограда ще бъде използвана за възпиране на потенциална вълна от бежанци от Афганистан“, каза Маджар и добави, че правителството преценява как може да помогне на онези афганистанци, които са работили като преводачи или са помагали на унгарски войски.

Гърция не иска да е „входна врата“ на мигрантите към Европа

Гърция не иска да се превърне във входна врата за Европейския съюз за афганистанците, бягащи от ескалиращия конфликт в родината си. Това заяви министърът на миграцията Нотис Митаракис, призовавайки за общ отговор на ЕС на кризата.

Той припомни, че страната му  беше на първа линия по време на миграционната криза през 2015 г., когато близо един милион души, избягали от конфликтите в Сирия, Ирак и Афганистан, пристигнаха на островите й и подобно на други държави – членки на ЕС е притеснена, че развитието в Афганистан може да предизвика повторение на тази криза.

„Не може милиони хора да напуснат Афганистан и да дойдат в Европейския съюз. Не и през Гърция“, каза той.

Гърция поиска този въпрос да бъде обсъден и на срещата на министрите на вътрешните работи на ЕС в сряда.

Европейският съюз призна, че талибаните са спечелили войната в Афганистан

Върховният представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурността Жозеп Борел каза, че ЕС ще подкрепи страните в региона, които са изправени пред приток на бежанци от Афганистан. Приоритетът на ЕС в Афганистан е евакуацията на персонала му, а отношенията с Кабул ще зависят от действията на талибаните.

Борел обяви, че ЕС е готов да започне диалог с новите афганистански власти за предотвратяване на хуманитарни и миграционни кризи.

От своя страна европейският комисар по икономическите въпроси Паоло Джентилони призова европейските държави да създадат хуманитарни коридори за организиран прием на бежанци.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук