За втори път в рамките на тази година, в Израел се провеждат парламентарни избори. Избирателните секции отвориха в 7 часа местно време.

Според израелския Централен изпълнителен комитет, в този ден ще бъдат отворени около 10,5 хиляди секции.

За първи път в историята на Израел предсрочните избори се провеждат по-малко от шест месеца след предходните.

В резултат на вота на 9 април 2019 г. партията „Ликуд”, която спечели най-голям брой места, не успя да сформира коалиция от парламентарното мнозинство от 61 депутати в 120-местния Кнессет.

В Израел малко под 6,5 милиона избиратели имат право да гласуват.

„Наистина се надявам мнозина да дойдат да гласуват. На последните избори за Кнессет на 21-во свикване 68% от ИМАЩИТЕ ПРАВО НА ГЛАС ГО УПРАЖНИХА. Като се има предвид, че 10% постоянно живеят в чужбина и не гласуват, това беше добра избирателна активност“, заяви представителят на ЦИК.

За да се увеличи избирателната активност, денят на гласуването беше обявен за почивен ден в Израел. Училищата и детските градини също са затворени.

Общественият транспорт е безплатен.

От съображения за сигурност в деня на изборите израелската армия блокира палестинските територии на Западния бряг и затвори контролно-пропускателния пункт на границата с ивицата Газа.

В интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ арабистът проф. Владимир Чуков каза:

„Ако Бенямин Нетаняху не спечели изборите в Израел, това вероятно ще е краят на неговата политическа кариера”.

И добави:

„Анексията на част от селищата на Йорданската долина, което е много силно послание към избирателите в Кибуците, които традиционно са избиратели на религиозните партии. Левите опоненти на Нетаняху – Бени Ганц и коалицията Бели-Сини имат вероятност да направят нещо по-добро, но вероятността да направят правителство без „Ликуд” е много малка, защото реално политическият аспект е разделен на две части – ляв и десен. Десният, воден от Нетаняху, не можа да направи свое правителство заради противоречията между Либреман и религиозните партии. Либреман е евреи от Молдова, рускоговорящ”, обясни още проф. Чуков.

Според арабиста, вероятно, Нетаняху ще вдигне своята подкрепа с едно-две депутатски места, но ще бъде за сметка на религиозниците.

Цялото интервю с проф. Чуков може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!