Борислав Сандов
На снимката: Борислав Сандов, министър на околната среда и водите.

Всички строежи по Българското Черноморие на по-малко от 100 метра разстояние от морето, които са започнати, но не са довършени и нямат изрядни документи, ще бъдат спрени. Това заяви екологичният министър Борислав Сандов в интервю по Нова ТВ днес.

Пример за такива проекти Сандов даде с „подпорната стена” на Алепу, която се оказа проект на хотел.

„Той не само ще бъде прекратен, но ще трябва да бъде и рекултивиран. Това е едно от нещата, които съм поставил като задача”, добави той.

В края на миналата година Върховният административен съд потвърди нищожността на разрешителното за cтpoитeлcтвoтo нa ĸypoртен комплекс в зaщитeнaтa мecтнocт. Първоначално той дори беше представян пред обществото като „подпорна стена“, целяща предотвратяване на свлачище. Тогава инвеститорът в проекта отказа да събори строежа и заяви, че ще търси правата си извън България.

Въвеждането на забрана на ново строителство в 100-метровата зона около морския бряг, коментира Сандов, не би могло да засегне вече построените сгради, тъй като такъв тип разпоредби не могат да влизат със задна дата.

„Имаме твърде много незаети легла и все по-малко места за природосъобразен туризъм. Добре е да имаме цялата палитра: не всеки иска да ходи на море в хотелска част“.

Друга негова идея е дюните, които са приватизирани в нарушение на Конституцията, да бъдат откупени от собствениците им и да бъдат върнати отново на държавата.

Строежът на АМ „Струма“

В интервюто Сандов коментира и спорния участък на АМ „Струма“, който минава през Кресненското дефиле. Според министъра, за да може магистралата да бъде завършена, то тя трябва да бъде изведена извън този участък.

Припомняме, че след редица разглеждани проекти, последният, който правителството на ГЕРБ прие, беше е едната посока магистралата да минава по склоновете на Пирин, а другата да бъде на мястото на сега действащия участък през Кресненското дефиле. Тогава партията беше решила да строи участъка с бюджетни средства,

ГЕРБ последно предложиха финансиране от страна на държавата, което би натоварило твърде гражданите, а имаме възможност за еврофинансиране, ако имаме добра ОВОС и екологичните рискове бъдат избегнати, каза Сандов.

Вицепремиерът допълни още, че разговорът за „Струма” тепърва предстои. Сандов е в комуникация с Гроздан Караджов, за да се намери най-доброто решение по темата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук