Сарадж, Хафтар
На снимката: премиерът на правителството на националното съгласие на Либия Файез ал Сарадж и командващия либийската национална армия маршал Халифа Хафтар

Премиерът на правителството на националното съгласие (ПНС) на Либия Файез ал Сарадж и командващия либийската национална армия маршал Халифа Хафтар потвърдиха, че ще участват на конференцията за регулиране на кризата, която ще се проведе на 19 януари в Берлин.

На официалния сайт на либийското правителство във „Фейсбук“ беше съобщено, че премиерът сам е заявил потвърждението в сряда вечерта на среща с поддържащи го политици и военни. Както отбелязва водачът на ПНС „агресорът“, имайки предвид силите на Хафтар, не подписа в Москва комюнике за прекратяване на огъня:

„Ние ще дойдем в Берлин и ще донесем нашето послание.“

Сарадж допълнил, че „положителната роля на Русия и Турция „тревожи европейците“:

„Те сами им дадоха /на Турция и Русия/ тази роля, доколкото европейските страни не проявиха позитивен практически подход към това, което се случва в Либия от девет месеца.“

Що се отнася до Хафтар, той бил заявил по време на среща с германския външен министър Хайко Маас, че ще пристигне в Берлин, съобщи телевизия „Ал Хадат“. Маас пристигна днес в Бенгази за преговори с Хафтар. Маршалът си отиде без предупреждение от мирните преговори в Москва преди ден, като не подписа вече готовото споразумение. Това раздразни турския президент Ердоган, който заяви, че „ще му даде урок“, ако продължи с опитите да превземе Триполи. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу пък изрази мнение, че Хафтар търси военно решение на конфликта в Либия.

Правителството на Сарадж има с Турция спогодба за сътрудничество, която включва и военни клаузи. Анкара вече помага на Триполи във военно отношение и това се усети, тъй като армията на Хафтар забуксува в щурма си към Триполи. Анализатори са на мнение, че ако се ангажира активно в конфликта, Турция би могла да преобърне нещата напълно в полза на Сарадж. Досега инициативата на бойното поле принадлежеше на страната на армията на маршал Хафтар, подкрепян от Русия и Египет.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук