На снимката: Виктор Орбан и Александър Вучич
На снимката: Виктор Орбан и Александър Вучич

В Унгария в неделния ден се провеждат парламентарни избори, а в Сърбия – за президент на републиката, депутати, както и за местни събрания.

Парламентарни избори и референдум днес в Унгария

В Унгария се провеждат парламентарни избори. Около 8,2 милиона пълнолетни граждани гласуват в повече от 10 000 избирателни секции.

Според пропорционалната система гражданите ще гласуват за шест партийни листи, които се борят за 93 места в унгарския парламент, а в избирателните райони избирателите ще избират директно още 106 представители в най-висшия законодателен орган на Унгария.

Основната предизборна надпревара е между управляващата партия Фидес, партията на Виктор Орбан, която има лек превес пред обединената за пръв път опозиция – коалицията „Обединени за Унгария“.

Съперник на Орбан е Петер Марки-Зай, кмет на малък град в югоизточната част на Унгария. Той има трудната задача да обедини зад себе си шест разнородни партии, в това число десни, социалдемократи и зелени.

Обединени зад желанието си да свалят от власт Орбан, те призовават за отклоняване от курса към „нелибералност“ и „авторитарност“, по който според тях върви Унгария от 2010 г., отбелязва АФП.

Войната в Украйна бе основната тема на кампанията в предишния период. Петер Марки-Зай, кандидатът на „Обединената опозиция“ за министър-председател на Унгария, смята, че Украйна трябва да бъде подкрепена в борбата за независимост и свобода. Виктор Орбан казва, че основният въпрос пред избирателите е – война или мит.

Право на глас има и диаспората, а около 456 000 унгарци, които не живеят в родината си, са регистрирани да гласуват. Повече от 68 000 граждани на Унгария, които имат двойно гражданство, имаха възможност да гласуват по пощата, пише РТС.

Едновременно с изборите се провежда и референдум, на който гражданите на Унгария трябва да се обявят дали подкрепят разкриването на сексуалната ориентация на непълнолетни в училищата без съгласието на родителите и медийното популяризиране на чувствителни по отношение на пола теми за деца.

Президентски и парламентарни избори в Сърбия

Фаворит за държавен глава отново е президентът Александър Вучич. Той спечели убедително първия си мандат преди 5 години още на първи тур. Неговата Сръбска прогресивна партия и коалиционните ѝ партньори в правителството също се очаква пак да са мнозинство в Народната скупщина.

Право на глас на президентските и парламентарните избори в Сърбия имат 6 502 307 избиратели, определи Републиканската избирателна комисия. Избирателните секции отварят в 7 часа сутринта и затварят в 20 часа.

В Сърбия гласуването се провежда в 8255 избирателни секции, от които 29 са в затвори, а диаспората гласува в 77 избирателни секции.

Около 100 000 избиратели от Косово и Метохия ще гласуват в Тутин, Рашка, Куршумлия и Враня.

На президентските избори в бюлетината има осем кандидати, а за парламентарните избори са се регистрирали 19 листи.

В два града и 12 общини се гласува за състава на местните парламенти – в столицата и Бор, а съветници ще бъдат избирани в общините Аранджеловац, Смедеревска Паланка, Севойно, Лучани, Княжевац, Медведжа, Баина Баща, Долевац. , Кула, Кладово, Майданпек и Сечан.

Гражданите избират 110 съветници в Белградското събрание, които след това ще изберат кмета. Мандатът на съветника, както и на първия човек на столицата, е с продължителност четири години. Гражданите ще могат да упражнят правото си на глас в 1198 избирателни секции. Окончателният брой на избирателите на местните избори в Белград е 1 600 463, определи Градската избирателна комисия.

Тези избори ще имат рекорден брой наблюдатели, около 5 218. 265 наблюдатели от 41 страни членки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОSСЕ) ще наблюдава изборите.

Ще има рекорден брой избирателни комисии – в постоянен състав от около 72 000, както и в разширения.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук