гласуване, избори

Отвориха урните в Сърбия за провеждане на редовни парламентарни избори. Избирателните секции ще работят от 7:00 до 20:00 часа и в тях 6 584 376 избиратели могат да упражнят правото си на глас в 8 386 избирателни секции. Сръбските граждани извън страната ще могат да гласуват в повече от 40 избирателни секции.

21 са участващите в надпреварата партии и коалиции, които ще се борят за преминаване на прага от 3% от избирателите, за да спечелят места в сръбския парламент. Освен републиканските избори се провеждат и избори за депутати от парламента на автономна провинция Войводина и местни избори.

Противоепидемични мерки и изборни правила

Избирателните секции са осигурили дезинфектанти и защитни маски за избирателите, а членовете на избирателната комисия трябва да носят маски и ръкавици и да поддържат разстояние най-малко един метър, съобщава РТС.

По време на изборния ден могат да се публикуват доклади за това къде са гласували кандидатите в листата, но не и техни изявления.

Около 100 000 избиратели имат право да гласуват в сръбските общности в Косово в 90 избирателни секции.

Отложеният вот

Изборите за народни представители първоначално бяха отложени за 26 април от 4 март, но след въвеждането на извънредното положение на 15 март, всички предизборни дейности бяха прекъснати поради коронавируса. След премахването на извънредното положение бе определена нова дата за изборите – 21 юни.

В допълнение към мисията за наблюдение на БДИПЧ (Служба за демократични институции и човешки права на ОССЕ), изборите в Сърбия се наблюдават и от местни наблюдатели на ЦРТА и ЦЕСИД, наблюдатели за борба с корупцията и за първи път ЕНЕМО – Европейска мрежова организация за наблюдение на изборите.

Партии и кандидати

Кандидатите от изборния списък се състезават за 250 депутатски места. Сред състезаващите се са Сръбска прогресивна партия (СПП) на Александър Вучич, Социалистическа партия на Сърбия (СПС) на Ивица Дачич, Сръбска радикална партия (СРП) на Воислав Шешел, Победа за Сърбия (ПС) на Александър Шапич и др.

С шансове за най-много места е Сръбската прогресивна партия (СПП) на президента Александър Вучич, която според предвижданията ще спечели около 60% от гласовете. След нея се нарежда нейният коалиционен партньор – Социалистическата партия на Сърбия (СПС) с 12%.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!