ваксинацията ваксини виена, сертификатът, мерки, неваксинирани

Сърбия  развива успешен ваксинационен туризъм с безплатни дози срещу COVID-19. Стотици чуджестранни туристи  се отправят към Белград, за да се възползват от безплатната ваксинация, съобщава МИА. Те идват от Босна и Херцеговина, Черна гора, Албания и Република Северна Македония

В менюто има ваксини от 4 различни производители

Докато много страни на Балканите и Европа имат проблеми с бавното снабдяване и недостатъчното предлагане на ваксини, Сърбия се гордее с успеха си. Западната ни съседка предлага в менюто си ваксини от няколко различни производители.

В момента Сърбия използва ваксините на Pfizer/BioNTech, AstraZeneka, руската Спутник V и китайската Sinofarm.

По 10 000 дози за бизнесмени и техните работници

Прердседателят на сръбската търговска камара Марко Чадеж заяви вчера, че камарата е предоставила 10 000 дози от ваксината на бизнесмени от региона.

„Всички сме един регион и само заедно можем да се преборим с това зло“,

каза Чадеж пред репортери.

Търговската камара е упълномощена да предоставя 10 000 дози от ваксината. Реципиенти са бизнесмени и техните работници, каза сръбски правителствен източник за Ройтерс, пожелал анонимност. Всеки бизнесмен може да подаде заявление в писмен вид или да попълни онлайн формулар до Търговската камера на Сърбия с желанието си да ваксинира своя персонал. По този начин бизнесът е облегчен и предвидените за него ваксини са отклонени от Здравното министерство към сръбската Търговска камера. Желаещите предприемачи незабавно получават животоспасяващите дози за своя персонал. Работодателите избират между ваксините на Pfizer/BioNTech, AstraZeneka, руската Спутник V и китайската Sinofarm. Ако има интерес, бройките на ваксините, отпуснати за Търговската камера, ще бъдат многократно увеличени.

40% от сърбите искат „Спутник V“

Държавният секретар в здравното министерство Мирсад Джерлек обясни, че руската противоковидна ваксина е най-предпочитана в Сърбия. До момента 40% от желаещите да се ваксинират искат да го направят със „Спутник V“. Учудващо привържениците на BioNTech и Pfizer са само 28 % от сръбското население.

Китай направи сърбите първенци по ваксинирането

Решаваща роля за водещата позиция на Сърбия по отношение на ваксинирането изигра Китай. Оттам до момента са доставени един милион дози „Синофарм“. При получаването на първата доставка президентът Вучич каза: „Гордеем се с нашите добри отношения с Китай“, както и че „най-малко сто дни“ са работили съвместно с китайската посланичка за осигуряването на количествата. Миналата година по същото време не случайно президентът на Сърбия публично целуна китайския флаг и фотоса обиколи световните агенции.

До лятото сърбите ще изградят колективния инунитет

От своя страна здравният министър на Сърбия заяви, че Сърбия смята да запази досегашното интензивно темпо на имунизациите. „Стратегията ни предвижда до лятото да постигнем колективен имунитет“, каза . Правителството в Сърбия упорито се опитва да контролира голяма част от медиите в страната. Въпреки че антиваксърите да не са напълно изолирани, техните тролски тези не са основна част от медийната среда и като цяло сръбското население е настроено позитивно към ваксинацията срещу коронавируса.

В Босна и Херцеговина няма ваксини

„Дойдох тук, защото ваксините никога няма да пристигнат в Босна. Ако накрая все пак пристигнат, ще е късно“, каза Елма от Босна и Херцеговина, която пътува пет часа, за да бъде ваксинирана в Сърбия.  По нейни думи Сърбия и безплатната й програма за ваксиниране е единственият шанс за нейните съграждани да се сдобият с животоспасяващата доза срещу коронавирус.

Дали Александър Вучич ползва ваксините за да засили влиянието си в бившите югославски репулики?

Критиците в региона казват, че сръбският президент Александър Вучич използва ваксини, за да засили влиянието на страната си.  Той категорично отрича обвиненията, че използва животоспасяващите дози, за да утвърди в труден момент влиянието на Сърбия сред населението на някогашните югославски републики. Факт е обаче, че туризмът процъфтява. С него и благодарността на жителите на съседните държави към Сърбия расте заради жеста на човечност и съпричастност в този труден епидемиологичен момент от човешката история.

Сърбия е втора по ваксинации след Великобритания

Сключените договори позволяват на Сърбия да заеме второ място в Европа по ваксинации след Великобритания, според правителствените доклади. Според официалните данни в 7-милионната страна вече са ваксинирани над 2,2 милиона души. От януари до сега Сърбия е дарила ваксини на Босна и Херцеговина, Черна гора и Република Северна Македония.

Германец получава ваксина от сръбския сайт

Нованата за Даниел Биндернагел, германски психиатър от Швейцария, който се похвали пред Ройтерс, че е пътувал до Сърбия, за да получи животоспасяващата ваксина, обиколи света. Психиатърът, който многократно се отитвал да се сдобие с доза първо в Швейцария, после в родната си Германия, накрая  се регистрирал за ваксинация на сръбския правителствен сайт.

„Това е много добре за мен. Опитах в Швейцария и Германия. Аз съм лекар, но не можах“, каза Биндернагел. По негова преценка поне година би му трябвало, за да получи оттам право на ред за спасителната ваксина. Затова той се качил на автомобила си и пропътувал Европа, за да получи антиковидната доза в Белград.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!