Чернохова - Лойд ОСтин - Чехия - САЩ
Чешкият министър на отбраната Яна Чернохова и американският ѝ колега Лойд Остин в Пентагона през април. Снимка: АП

Чехия ще получи 106 милиона долара военно финансиране от Съединените щати, предаде ДПА, като се позова на официални източници.

„Смятаме този подарък за израз на признателност за начина, по който Чешката република помага на Украйна от началото на конфликта“, заяви чешкия министър на отбраната Яна Чернохова.

Посолството на САЩ в Чехия потвърди, че са отпуснати 100 милиона долара по програмата за чуждестранно военно финансиране, която позволява закупуването на американско военно оборудване. Допълнителни 6 милиона долара е предназначено за изграждането на център за киберсигурност.

Кристина Агор, шарже д’афер на Съединените щати в Чехия, благодари на страната за нейното „страхотно лидерство“ в подкрепата за Украйна, след като бе нападната от Русия през февруари.

Според представители на чешките власти страната е доставила на Киев оръжия и боеприпаси на стойност над 160 милиона евро (155 милиона долара). Пратките включват танкове, бойни хеликоптери и колесни гаубици.

В края на август пък САЩ обяви, че ще предостави безплатно на Чехия осем военни хеликоптера Bell. Тогава чешкият министър на отбраната каза, че това е признание за помощта, която страната членка на НАТО оказва на Украйна. Вижте повече.

Ако България беше помогнала на Украйна с военно-техническа помощ, след това тази техника можеше да бъде заменена от партньорите ни с нова техника по стандарт на НАТО. По този начин можехме едновременно и да помогнем на Украйна, която знае как да борави със съветската техника и не трябва тепърва да се обучава на това, и да спомогнем за оперативната съвместимост на нашата армия със силите на НАТО, и да модернизираме армията си. Ние обаче не го направихме. За сметка на това виждаме, че Чехия вече получава техника като подарък, а вече и средства. Не е късно обаче България да поеме по същия път.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук