Алексей Навални
Алексей Навални

САЩ и ЕС налагат санкции на Русия заради Навални. Това съобщи високопоставен представител на американската  администрация на брифинг пред журналисти. Съединените щати налагат ограничения върху износа за 14 институции – 9 руски, 3 немски, една швейцарска и един изследователски институт, които влизат в черния списък. Правителствената служба уточнява: „Всички те участват в дейности, които противоречат на американската национална сигурност и интересите на външната политика.“

Става дума за Държавния научноизследователски институт по органична химия и технологии, за Федералната държавна бюджетна институция „27 научен център“ и 33-ти Централен научно-изследователски институт за тестване към Министерството на отбраната на Руската федерация.

В санкционния списък стоят имената на ръководителя на ФСБ Бортников, ръководителя на ФСИН Калашников, първия заместник-шеф на президентската администрация на Руската федерация Сергей Кириенко, главния прокурор Краснов, заместник-министъра на отбраната на Руската федерация Алексей Криворучко, Павел Попов и ръководителя на президентския отдел Андрей Ярин.

ЕС срещу Русия

Европейският съюз официално оповести днес нови санкции срещу Русия заради ситуацията с Алексей Навални днес по-рано. Четирима руснаци попаднаха под европейските ограничения. Това са ръководителят на Следствения комитет Александър Бастрикин, командирът на руската гвардия Виктор Золотов, ръководителите на Федералната служба за изпълнение на наказанията и Генералната прокуратура Александър Калашников и Игор Краснов. На всички им е забранено да влизат в ЕС, както и да съхраняват средства в банки в страните от общността.

Това са първите санкции, въведени срещу Русия по нов механизъм, който предвижда мерки за нарушения на правата на човека. Преди това такива ограничения бяха въведени като част или от общи санкции срещу отделни държави, или от така наречените специални механизми, например за използването на химическо оръжие.

На 15 октомври м.г. Европейският съюз включи в санкционния списък, свързан с ареста на Навални, директора на ФСБ Александър Бортников, първия заместник-началник на кабинета на президентската администрация Сергей Кириенко, ръководителя на президентската администрация по вътрешната политика Андрей Ярин, заместник-министрите на отбраната Алексей Криворучко и Павел Попов, както и пълномощният представител в Сибирския федерален окръг Сергей Меняйло.

Отговорът на Кремъл

Кремъл се закани да отговори на новите санкции на ЕС и САЩ. Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че реакцията ще се основава на принципа на реципрочност, тоест че Москва недвусмислено ще отговори на възможни американски санкции срещу Русия.

Заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Александър Грушко отбеляза, че решението на Европейския съюз да одобри нови ограничителни мерки не е изненада за Москва. Той нарече подобни действия „задънена улица, разрушаваща двустранните отношения и не отговаряща на интересите на самите европейски държави“.

Леонид Слуцки, председател на комитета по международни дела на Държавната дума, каза, че въвеждането от ЕС на персонални санкции срещу руските граждани е: „абсолютно незаконно, както и безполезно“. Според него това е „поредната стъпка от верига от провокации“, които създават фон за политиката на сдържане на Москва.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков отбеляза, че Кремъл е уверен, че политиката на санкции срещу Руската федерация не постига целта си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!