ваксини

40 процента от китайците ще бъдат ваксинирани до юни срещу коронавирус. Това съобщи експертът по респираторни заболявания Чонг Наншан.

Новината всъщност означава, че 548 милиона души ще бъдат ваксинирани в Китай, който има население от 1,4 милиарда, до юни.

Досега Китай е имунизирал 3,56% от жителите си, или около 51 милиона души, добави Чонг пред Си Ен Ен.

По негови думи ще са необходими поне 3 години, за да бъде постигнат така желаният стаден имунитет.

Говорителят на  Китайския център за контрол и превенция на заболяванията Ю Цунг заяви, че ако настоящото темпо на ваксинация продължи, Китай и САЩ ще бъдат първите страни, които ще бъдат отворени за пътуване.

Ваксинирането у нас

За сравнение с България очакванията са в първата фаза за ваксиниране да влязат 240 000 души, която включва лекари, зъболекари, фармацевти и друг медицински персонал.

Във втората фаза на плана за ваксиниране влизат учители, социални работници и служители във ферми за отглеждане на норки. Броят им така й не бе уточнен.

В трета фаза попадат служители, ангажирани в поддръжката на критичната инфраструктура в България, като например работниците в системите на ВИК.

Възрастните хора на и над 65 години и страдащите от хронични заболявания са разпределени в четвъртата фаза за ваксинация. Очакванията са на тази четвърти етап да бъдат ваксинирани 1,8 милиона българи.

Фаза 5 включва уязвими групи от населението поради висок епидемиологичен риск, свързан с условията и начина им на живот.

Германският план

Редът за ваксиниране в Германия е пределно ясен: първи на опашката са  хората над 80 и тези, които работят в болници, лекарски кабинети, домове за социални грижи или имунизационни центрове. Те са групата с най-висок приоритет.

След тях се нареждат полицаите, които влизат в категория висок приоритет. След тях правата за получаване на ваксина са според възрастта – по-възрастинте имат преднина, последни са най-младите германски жители.

Общинските съветници за разлика от България дори не фигурират в приоритетните групи според германските представи за подредба на нуждаещите се от имунизация.

Франция с 5-степенен план като у нас

Френският национален орган по здравеопазване одобри 5-степенен план на ваксинация. Обитателите на старческите домове трябва да бъдат имунизирани първи заедно със здравните работници. Очакванията са, че в първа фаза ще бъдат обслужени малко под милион души.

Във втората фаза лицата на възраст над 75 г. ще получат ковид-19 ваксина, следвани от тези на възраст между 65 и 74 г. и медицинските специалисти над 50 г. Втора фаза ще покрие около 15 милиона души.

Третата фаза е насочена към общото население на възраст над 50 години и към високорисковото по-младо население.

В четвърта фаза здравните власти във Франция ще ваксинират работещите в обществения сектор и накрая всички на възраст над 18 години в последната пета фаза.

Австрия ваксинира на 3 етапа

Имунизацията в Австрия е планирана на три етапа. За целта правителството е заделило 200 милиона евро и са закупени 16,5 милиона дози ваксини.

Според местните здрави власти количеството е достатъчно, за да се постигне т.нар. стаден имунитет и разпространението на корона вируса да бъде прекратено. Първи ваксина получават възрастните и застрашените групи, както и социалните и обществените служители в Австрия. Последни ще бъдат имунизирани най-младите австрийци.

Гърците излязоха с план „Хипократ“

Първи в плана за ваксинация в Гърция са премиерът, президентът на страната, представители на Министерството на здравеопазването, на църквата, опозицията и армията. Заедно с тях ваксина ще получат всички здравни работници, персоналът и обитателите на домовете за възрастни, хронично болните лица.

Вторият етап ще обгрижи лицата над 70-годишна възраст, независимо дали имат здравословни проблеми, като се започне от онези над 85 години. Ще ги последват гражданите между 60 и 69-годишна възраст, както и по-млади хора със здравословни проблеми и рискови по отношение на COVID-19.

Последният етап е планиран за юни 2021 г. и ще обхваща всички граждани на възраст над 18 години.

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!