Уенди Шърман
На снимката: Уенди Шърман

Северноатлантическият алианс няма да се върне на изходните позиции от 1997 г., заяви днес заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърмън по време на онлайн конференция, организирана от фондация „Виктор Пинчук“.

„Заявих напълно категорично на преговорите с Русия, че не могат да приемат решение по въпроса за членството в НАТО. Този въпрос няма да го решавате вие, той зависи от членовете на НАТО“, каза тя и допълни, че няма как да се върне времето назад до 1997 г. и всички държави, встъпили в НАТО оттогава, да напуснат – това няма как да се случи.

През декември миналата година Москва предаде на представителите на САЩ и НАТО своите предложения относно гаранциите по сигурността. В проектите на тези документи са разписани три приоритетни направления за осигуряване на европейската безопасност. На първо място е гаранцията за неразширяване на НАТО. На второ, трябва да се изключи появата в близост до Русия на ударни въоръжения с минимално време за полет. И на трето, трябва алиансът да се върне на изходните си позиции от 1997 г. /

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук