пари

Максималният осигурителен доход, който в момента е 3000 лв., да се осъвремени по швейцарското правило за индексиране на пенсиите от 1 юли, вместо да се вдига до 3400 лв. от 1 април, както планира правителството. Това предлагат работодателските организации преди утрешното обсъждане на бюджета.

Според министъра на финансите Асен Василев максималният доход, върху който се начисляват осигуровките, трябва да се вдига в синхрон със средната работна заплата. За 2022 г. трябва да е 2.3 пъти от средната заплата през предходната година и така се получава таван от 3400 лв.

Председателят на АИКБ Васил Велев определи като спекулация тезата, че максималният осигурителен доход трябва да е процент от средната заплата. Той попита защо и таванът на пенсиите да не се вдигне също с 400 лв. и да достигне 1800 лв., щом правителството увеличава максималния осигурителен доход до 3400.

От 1 юли пенсиите ще бъдат осъвременени с 6.1%, което означава максималният осигурителен доход от средата на годината да стане 3183 лв.

Според работодателите не само ИТ секторът ще бъде засегнат от по-високия таван за осигуряване, защото всъщност около 200 хил души вземат заплати над 3 хил. лв., а в ИТ бранша работят около 50 хил. души.

Работодателските организации не приемат и сериозния ръст на минималната работна заплата от 1 април на 710 лв. при сегашни 650 лв.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук