Хаити поиска от ООН и САЩ да изпратят военни сили за стабилизиране на страната, в частност за опазване на сигурността на ключовата инфраструктура, след убийството на президента Жовенел Моиз, съобщават световните агенции. На този етап Вашингтон отказа, съобщават световните агенции.

За да бъде разрешено в Хаити да бъдат разположени военни или полицейски мироопазващи сили на ООН, ще е нужно одобрнието на 15-членния Съвет за сигурност на организацията.

Временният премиер на Хаити Клод Жозеф потвърди пред Асошиейтед прес, че страната му е поискала и от САЩ да изпратят военни сили с цел стабилизиране на обстановката и по-специално за защита на критичната инфраструктура, докато страната се занимава с организирането на нови избори.

САЩ обаче нямат никакво намерение към момента да оказват военна помощ на Хаити, съобщи пред Ройтерс високопоставен неназован американски правителствен източник.

Жозеф заяви, че недоумява как е възможно опоненти да се опитват да се възползват от убийството на Моиз, за да вземат властта, напряка препратка към група депутати, които декларираха вярност към Жозеф Ламбер, председателя на разпуснатия Сенат, и го признаха за временен президент; Жозеф визираше индиректно и Ариел Анри, чиято кандидатура за премиер бе издигната от Моиз само ден преди да бъде убит, а същите депутати признават за временен премиер.

Сенатът на Хаити, който понастоящем се състои само от една трета от обичайните си 30 сенатори, пък номинира председателя си Жозеф Ламбер за временен президент след убийството на президента Жовенел Моиз, показва видян от Ройтерс документ.

Решението хвърля Хаити в още по-дълбока политическа криза с оглед на това, че в конституцията на страната няма ясна разпоредба кой трябва да поеме властта в подобна ситуация, а същевременно противопоставящите се една на друга политически фракции не могат да се разберат по въпроса.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!