САЩ, Русия, санкции лица

Американски прокурори обвиниха руски гражданин в заговор за използване на американски граждани като „незаконни агенти на руското правителство“.

В обвинителния акт на Министерството на правосъдието на САЩ се твърди също, че Александър Викторович Йонов, жител на Москва, се е опитал да се намеси в изборите в САЩ.

В него се казва, че той е ръководил Антиглобалисткото движение на Русия (АГМР) – орган, който е вербувал американски политически групи в полза на руските държавни интереси.

Йонов отхвърли обвинението на САЩ.

В обвинителния акт се казва, че Йонов е работил под ръководството на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) и е контролирал определени неназовани политически групи във Флорида, Джорджия и Калифорния.

В него се твърди, че една от руските цели е била „да се насърчи отделянето на Калифорния от Съединените щати“.

Ако бъде признат за виновен, той може да бъде осъден на максимум пет години затвор.

Оповестявайки обвинителния акт във Facebook, Йонов заяви: „Никога не съм чувал такава глупост и измама. Няма конкретни имена на длъжностни лица, няма доказателства за финансиране и няма разбираеми аргументи“.

Той продължи: „В момента има само един случай, в който не са представени никакви доказателства: „Украинската криза побърка американските чиновници! Другари, сега виждате каква „демокрация“ съществува в САЩ!“

Йонов заяви пред CNN, че в момента се намира в Русия. Както и при други западни обвинения срещу висши руски фигури, той вероятно ще бъде съден задочно.

Десетки високопоставени руски длъжностни лица и държавно контролирани органи, включително банки, са подложени на западни санкции заради нахлуването на Русия в Украйна и по-ранното анексиране на украинския полуостров Крим.

В американския обвинителен акт се казва, че поне от декември 2014 г. до март 2022 г. Йонов и трима руски служители „са участвали в продължила години кампания за зловредно влияние в чужбина, насочена срещу Съединените щати“.

Йонов е разобличил някои независими руски медийни организации, включително „Бел“ и „Медуза“, и ги е накарал да бъдат обявени за „чуждестранни агенти“ съгласно руското законодателство. Този етикет ограничава дейността им в Русия.

Министерството на финансите на САЩ също така обяви санкции срещу Йонов, AGMR и две други организации, за които се твърди, че са контролирани от него: уебсайта STOP-Imperialism и Ionov Transcontinental – компания, „която има следи в Иран, Венецуела и Ливан“.

Санкции бяха наложени и на Наталия Валериевна Бурлинова и нейния Център за подкрепа и развитие на обществената инициатива „Творческа дипломация“ (PICREADI). В изявлението на САЩ се твърди, че PICREADI е финансиран от руската държава, въпреки че твърди, че е независим.

Санкциите блокират активите на тези организации в САЩ и забраняват сделките с тях.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук