Мария Захарова
Мария Захарова

На фона на заплахите, че Русия ще прекъсне дипломатическите си отношения с България изглежда, че държавата отделя значителна част от времето си на българския политически живот. След като вчера посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова заяви, че Русия по една или друга причина не може да абдикира от българската земя, днес говорителят руското външно министерство Мария Захарова коментира думи на българския премиер Кирил Петков.

В интервю за „Таймс” преди няколко дни българският премиер обвърза руското влияние на Балканския полуостров с ширещата се корупция и заяви, че тя е основен външнополитически инструмент на имперски настроената държава. Той казва още, че се опасява, че „Русия смята да го свали от власт завинаги“.

Същевременно сблъсъците на Петков с Русия не бяха малко. След като в продължение на 13 години бившият премиер Бойко Борисов се чудеше как да забави още построяването на интерконектора с Гърция, който да диверсифицира газа у нас, правителството на Петков успя да го завърши. Освен това България, заедно с Полша, беше първата държава, чиито руски газ беше спрян. Вместо да се подчини и да изпълни руските условия обаче, Петков заяви, че страната ни никога повече няма да използва руски газ. В края на юни Петков заяви, че ще експулсира 70 руски дипломати. И това са само преките сблъсъци.

„С любопитство се запознахме с интервюто на министър-председателя в оставка К. Петков. Ние искрено съчувстваме на неговите опасения за „дългата ръка“ на Кремъл. От гледна точка на логиката и истината не виждаме причина да коментираме поотделно всяко едно от умишлено неверните твърдения за руска намеса в работите на България, корупцията като наш „основен външнополитически инструмент“ на Балканите и „обработването“ на местните политици с екскурзии до Гърция“, се казва в изявлението.

Същевременно руската пропаганда у нас от началото на войната в Украйна у нас се е увеличила многократно.

То продължава: „Искаме още веднъж да повторим следното: Русия никога не си е позволявала да се намесва в работите на чужди държави, както никога няма да позволи никоя друга държава да се опита да ни наложи своето мнение. Спекулирането с „руската заплаха“ за вътрешнополитически и други егоистични цели е сигурен знак за политическа агония. Убедени сме, че това е също толкова очевидно и за българския народ, на когото искрено желаем просперитет и прагматично управление, способно да действа на базата на националните интереси, а не на желанието да се угодничи на трансатлантическите „партньори“.

Самото изказване, че „Русия никога не си е позволявала да се намесва в работите на чужди държави” звучи насмешливо, след като от 24 февруари насам руските войски рушат и убиват в една суверенна държава – Украйна. А очевидно изказванията както на Митрофанова, така и на Захарова са насочени към бъдещото служебно правителство, което се очаква да бъде проруско. Те не изпускат и възможността да разграничат българския народ от българското управление, продължавайки своята пропаганда против доскорошното българско управление – едно от малкото, които се противопостави пряко на Русия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук