Балони с райски газ

След като разпространението и използването на райски газ започна да взема застрашителни размери у нас и дори се стигна до там 15 годишен младеж да бере душа в токсикологията на „Пирогов„, българските депутати забраниха продажбата на диазотен оксид (райски газ) на непълнолетни и употребата му в закрити обществени места. Още през 2019г. ДЕБАТИ.БГ публикува материал за опасностите, които може да предизвика употребата на райски газ, особено сред младите хора:

Безвредна дрога, но не точно

Легален, евтин, уж безвреден – балони с райски газ. Дрога с много предимства. В Холандия потреблението се увеличава. Отварят врати и магазини за райски газ. Но специалистите предупреждават, че рисковете са големи.

Вдишват го от надуваем балон или го изсмукват от флакон. С цел бързо опиянение все повече млади хора в Европа дишат райски газ.

Дрогата е относително евтина. И се продава легално. В Холандия процъфтява търговията с газа, използван преди време от зъболекарите като обезболяващо средство. Увеличава се обаче загрижеността на експертите по въпросите на пристрастяването.

Предприемачът Матю Хьолцкен представя своя магазин „Фалшив въздух” като „първия истински магазин за райски газ в Холандия”. Мъжът продава малко пушек от балона срещу 5 евро. Клиентите може да се отпуснат върху стари кресла от киносалон. Властите признават, че не са в състояние да направят нищо срещу използването на газа. Могат само да предупредят за възможните рискове.

Консумацията на райски газ в Холандия се е увеличила драстично, а проблемите стават все по-ясни. Всеки ден може да се видят следи от консумацията на тази дрога: по паркингите, зелените площи или по улиците се търкалят десетки празни метални капсули или балони.

Експертите предупреждават, че това крие големи рискове. Увеличил се е рязко броят на отравянията от райски газ, съобщават от Националния информационен център по токсикология в Утрехт. Докато през 2015 година случаите са били общо 13, през първата половина на 2019 година вече има 67 натровени. Става въпрос за поява на световъртеж, гадене и парализа.

Според доклад на холандските власти, всеки пети младеж между 20 и 24 години е вдишвал вече балони с райски газ. Дори и при групата до 35-годишна възраст се наблюдава повишен интерес към дрогата, особено по време на партита. Все повече градове бият тревога и настояват за забрана на газа. Министерството на здравеопазването се опитва да наложи някакви правила при продажбата му.

Райски газ се продава от 2016 година

Райският газ (диазотен оксид) се продава легално от 2016 година и може да бъде закупен в капсули за сметана. След решение на Европейския съд вече не попада под ударите на строгия закон за лекарствените средства. Все още се ползва от зъболекари като средство за обезболяване.

Газът се вдишва или през флакон, или от въздушен балон. Това води до кратко опиянение, което трае от 30 секунди до няколко минути. Потребители споделят за засилени усещания и изтръпване на цялото тяло. Някои се кикотят неудържимо.

Смехът, обаче, може да изчезне много бързо. При средна „консумация” на 5 до 10 флакончета веднъж месечно дрогата е сравнително безопасна. Но в комбинация с алкохол или други наркотици дишането на райски газ може да доведе до трайни увреждания на централната нервна система и парализа. Според докладите, все повече холандци вдишват до около 50 капсули газ дневно за дълъг период от време.

Капсулите могат да бъдат закупени онлайн или в супермаркета. Леснодостъпни са и не са скъпи. Голяма опаковка от 200 бройки може да бъде купена за 50 евро. А единственият съвет, който търговците дават на своите клиенти, е да вдишват райския газ в седнало положение.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

2 КОМЕНТАРИ

  1. Защо боклуците не забранят употребата в България ?! Тия малоумници знаят ли че децата им ще сърбат попарата?
    Или вече да на тежки наркотици

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук