райски газ

На фона на непрестанните катастрофи и инциденти, причинени вследствие от употребата на забранени вещества сред младите хора, изповедта на една майка, публикувана в социалната мрежа, потресе обществото.

Елица Йорданова разказва за непълнолетния си син, който след употреба на алкохол и райски газ в дискотека, собственост на кмета на град Правец, изпада в безпомощно състояние и е приет в спешния център в града. Въпреки усилията на лекарите по-късно детето е прехвърлено в токсикологията на „Пирогов“.

Кметът на община Правец отказва да разговаря с медиите и да отговаря на въпросите, дали в заведението му се прилагат незаконни практики.

ДЕБАТИ.БГ публикува целия текст на съкрушената майка:

Добро утро от 122-ри кабинет в Пирогов.

За тези от вас, които не знаят, това е кабинета по токсикология. Там съм с моя син, Макс, на 15 години, който е все още в безсъзнание след употреба на алкохол и райски газ в дискотеката в град Правец, въпреки положените за него грижи в спешното отделение на поликлиниката в града (по-късно ще добавя имената на хората, които бяха на смяна), и след 3-те банки глюкоза…

В безсъзнание и с 1.43 промила алкохол според теста с дрегер.

Нормално, добро момче, спортист, който не пуши, никога не е употребявал алкохол, райски газ и т.н. се опитва да пребори отровата в кръвта си.

Това не е разказ за вредите от алкохола, нито за възпитанието, нито за това кой за какво е отговорен или виновен в конкретната ситуация. Това е разказ за всеобщото малодушие, за страха в малкия град и за мълчанието на агнетата.

Ще се опитам да бъда максимално кратка, тъй като пиша с едната ръка, докато с другата държа главата на детето си, което се опитва да повръща.

Всъщност няма какво толкова да ви разказвам, просто ще ви задам няколко въпроса, а вие не се чувствайте длъжни да ми отговаряте. Отговорете на себе си.

Защо в Правец всички знаят какво се случва в дискотеката, собственост на кмета на града Румен Гунински, но всички си мълчат?

Защо в дискотеката се допускат малолетни лица с хвърчащи, попълнени от когото и да е декларации, въпреки, че в тях изрично се посочва, че трябва да са попълнени от родител? (Ще очаквам Ивайло Иванов Иванов, роден през 85-та година, живущ в 204-ти блок и с телефон 0878796710, представящ се за родител на моя син, да се свърже с мен, за да уточним въпроса за родителските права).

Защо в дискотеката се продава алкохол на малолетни лица? Стандартната реплика на лицето, представящо се за управител на дискотеката (да се чете синът на Румен Гунински) е, че “те така си идват – пияни”.

Ако това е така, защо охраната на дискотеката допуска вътре малолетни лица употребили алкохол?

Защо в дискотеката се продават балони с райски газ на малолетни лица?
Дали на някого е хрумвало да провери какво се случва в единственото заведение в града, от което се чува силна музика в 2:30 сутринта?

Дали на някого е хрумвало да провери защо пред заведението е пълно с пияни, неадекватни и повръщащи младежи?

Дали на някого е хрумвало да пусне жалба, да предизвика проверка, да потърси публичност, да реагира?

Какво мисли полицията по въпроса?

Какво мисли Община Правец по въпроса?

Какво мислят гражданите на Правец?

Защо всички, с които разговарях тази нощ гледат в земята и хапят устни, когато им задавах същите въпроси?

Разбирате ли накъде бия…?

Ние българите сме много добри в това да си заравяме главата в пясъка, да чукаме на дърво и да се надяваме такова нещо да не се случи в нашата къща. “Да не дава Господ” си го повтаряме във всеки случай, при който нещо лошо сполети роднини, колеги, приятели. Като че ли, той Господ няма друга работа, освен да ни предпазва от лоши неща. Като че ли нямаме мозъци, сърца, ръце и усти, с които да направим нещо. Преди да е станало късно, преди нещастието да е почукало и на нашата врата.
Замислете се, погледнете децата си, пак помислете и после отговорете на себе си. Защото ако тази нощ, “не дай си Боже” имахте нужда от линейка за вас, вашето дете, ваш близък, приятел или роднина, тя нямаше да е на разположение. Тази нощ единствената линейка в Правец кара моя син към токсикологията на Пирогов.

П.п.
Огромна, майчина благодарност на момчетата, които на ръце са занесли сина ми до спешното.

Райският газ- безвредна дрога, но не точно

Газът се вдишва или през флакон, или от въздушен балон. Това води до кратко опиянение, което трае от 30 секунди до няколко минути. Потребители споделят за засилени усещания и изтръпване на цялото тяло. Някои се кикотят неудържимо.

Смехът, обаче, може да изчезне много бързо. При средна „консумация” на 5 до 10 флакончета веднъж месечно дрогата е сравнително безопасна. Но в комбинация с алкохол или други наркотици дишането на райски газ може да доведе до трайни увреждания на централната нервна система и парализа.

Днес с пълно мнозинство, което е рядкост в 47 Народно събрание, българските депутати забраниха продажбата на диазотен оксид (райски газ) на непълнолетни и употребата му в закрити обществени места. Това е стъпка в правилната посока, но отново се оказа закъсняла, макар и с един ден.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук