В древността на мястото на правешкия манастир „Св. Теодор Тирон“ е имало тракийско светилище. Предполага се, че християнската обител възниква по времето на Асен и Петър. Известно е, че по времето на османското господство манастирът е обект на две по-големи нападения – от еничари през 1636 г. и от кърджалии през XVIII век, когато е напълно унищожен. Възстановен е през 1866 г. с дарения на заможни жители на областта. В периода от Освобождението до Втората световна война манастирът функционира като женски метох. Оттогава датира и магерницата, която днес е дом на отеца, който служи в манастира.

История

В архитектурно отношение, правешкият манастир се състои от две сгради: църква и монашеска обител със седем стаи. Църквата „Свети Теодор Тирон“ представлява масивна каменна сграда с три обемисти апсиди. Иконостасът е дело на зографи от Тетевенската школа, като по-специален интерес представлява иконата на Свети Георги Победоносец от 1869 г. Иконата на храмовия светец Теодор Тирон е почти изцяло унищожена. Барелефи на орли и руска сребърна монета украсяват предната фасада на църквата от двете страни на входа.

Манастирският храм е изграден само от тухли и камък, без използването на никакъв дървен материал, с оглед при евентуален пожар той да не бъде разрушен.

Храмът на манастира “Св. Теодор Тирон” и манастирската сграда са обявени за паметници на културата. И до днес е запазена една традиция, просъществувала през вековете. От незапомнени времена два пъти годишно стават събори – на Тодоровден, когато е и събора на град Правец и на Св. Троица.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук