Драгомир Заков
На снимката: Драгомир Заков

„Тезата, че парите за модернизация изяждат средствата за живот на българските граждани е странна! Ако договорът за вторите 8 F-16 блок 70 се сключи до края на тази година и бъде ратифициран, първото плащане ще е в размер на около 30 млн. лв. Тези средства са налични в бюджета. Те не могат да бъдат разходвани за други видове плащания. Няма и такава необходимост“. Това написа във Фейсбук министърът на обраната в оставка Драгомир Заков по повод „противопоставянето на модернизацията на Българската армия и жизнения стандарт на българските граждани“.

По-рано този месец стана ясно, че България е получила офертата за вторите 8 самолета Ф-16, които трябва да получим. Повече по темата ТУК.

Вижте пълното изявление на министър Заков:

Предвид противопоставянето на модернизацията на Българската армия срещу жизнения стандарт на българските граждани трябва да се има предвид следното:

Модернизацията на Въоръжените сили е не просто наложително. То е задължително в ускорени темпове, с цел защита на националната сигурност.

БЕЗ СИГУРНОСТ НЯМА ИКОНОМИКА И НЯМА НАРАСТВАЩИ ДОХОДИ!

Тезата, че парите за модернизация изяждат средствата за живот на българските граждани е странна! България има приет Национален план за достигане на 2% от БВП разходи за отбрана до 2024 г. Средствата се планират в тригодишната бюджетна прогноза, наред с тези за социална политика, здравеопазване, образование и др.

Ако договорът за вторите 8 Ф-16 блок 70 се сключи до края на тази година и бъде ратифициран, първото плащане ще е в размер на около 30 млн. лв. Тези средства СА налични в бюджета. Те НЕ могат да бъдат разходвани за други видове плащания. НЯМА и такава необходимост. Държавните финанси са в добро здраве, а последната актуализация на бюджета разпредели средства за ключови социални плащания, вкл. през зимния период. Важни решения в тази посока бяха взети и на последното заседание на МС.

Абдикиране от обсъждания на ключови въпроси за модернизацията на армията е абдикиране от същината на националната сигурност и бъдещето на нацията.

Армията не е и никога повече не трябва да бъде инструмент за постигане на политически цели. Употребата й за политически цели в миналото и настоящето е довело до сегашния колапс и почти пълна безизходица в някои структури.

Перифразирайки: Който не отделя от залъка си за своята армия, рано или късно ще отделя много залци за чужда армия!

Последното ние, българите, го знаем отлично. Историята трябва да се помни, защото нейните уроци са безценни!

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук