Кирил Петков
На снимката: Кирил Петков

„След като на 8 юли довършихме дейностите по интерконектора с Гърция, днес вече имаме съществен напредък по финализирането на документалната част, която е нужна, за да влезе връзката в експлоатация“. Това обяви днес на брифинг в Министерския съвет министър-председателят в оставка Кирил Петков. Петков информира, че гръцката газова връзка вече има Акт 14, като проектната компания (ISGB) е поела ангажимент да осигури Акт 15 и 16 в рамките на следващите четири седмици – до края на август.

„Цената газа пада допълнително, когато имаме Акт 16“, заяви Петков. Той отбеляза, че ползите от интерконектора ще се отразят пряко на живота на хората, точно когато идва зимата. Повече за ползите на интерконектора  – четете ТУК.

„През последните 12 години бяхме свидетели на политическото нежелание на ГЕРБ да реализират този проект. Т.нар. евроатлантици реално скрито са работили за интереса на „Газпром“. Правителството доказа, че този проект може да бъде довършен в следващите шест месеца“, посочи премиерът в оставка.

Вчера стана ясно, че България ще направи предложение за сключване на договор за седем кораба с втечнен газ. Условията за получаване на тези количества е следващия месец служебното правителство и служебното Министерство на енергетиката да осигури необходимата инфраструктура от Гърция и Турция. Стъпка в тази посока е именно получаването на Акт 16 за интерконектора с Гърция.

Енергийният министър в оставка Александър Николов също участва в брифинга днес. По думите му интерконекторът ще позволи освобождаване на допълнителни количества газ. „Липсата на подобна инфраструктура намаляваше драстично възможностите за решения за България“, заяви Николов.

Той коментира и твърдението на президента Румен Радев, че кабинетът „Петков“ оставя след себе си хаос в енергетиката. Николов бе категоричен, че е готов да влезе в диалог с всеки, който смята така. И изброи някои от позитивите, които страната ни има в този сектор:

„България в момента е износител на ток в мащаб, какъвто не е имало никога. Освен това в страната ни има заявени инвестиционни интереси за милиарди”, каза Николов.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук