Драгомир Заков

България е получила офертата за вторите 8 самолета Ф-16 от Локхийд Мартин. Това каза министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков. Срокът за отговор на офертата е началото на ноември, допълни той:

„Това е предложение за договор, на практика, който трябва да се придвижи към НС. Има срокове, които са доста кратки, така че ще зависи до голяма степен от парламента – дали ще работи или не. Предполагам, че до началото на ноември, нямам точната дата но някъде в този диапазон трябва сме говорили. При невъзможност, ще търсим удължаване.

Офертата ще е съпоставима с първата като стойност – за най-много 1, 673 млрд. долара, заедно с оборудване и въоръжение за тях. Това обаче е максимален размер, като се очаква цената да е около 1,3 млрд.долара.

„Самолетите ще бъдат с много по-голям пакет способности вече, тъй като вече имаме история в работата с американската страна и ползваме доста по-олекотени условия. Имаме и право да плащаме на части. Самата схема тепърва ще се уточнява“, заяви Заков.

Той уточни, че само в първия договор е имало изискване всички пари да бъдат дадени накуп. Сега има две възможности – да се плати нацяло, но и на части.

Очаква се през 2027 г., най-късно през 2028 г., България да има цяла ескадрила 16 самолета F-16 Block 70. Те трябва да са оперативно готови за осъществяване на бойните мисии, обяви по време на заседанието на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Драгомир Заков.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук