внос, износ

САЩ обявиха въвеждането на 25-процентни мита на стоки от Франция за $1,3 млрд. заради цифровия данък срещу американски компании. САЩ смятат, че този данък несправедливо ощетява американските компании, които се занимават с цифрови технологии. Все пак митата няма да влязат в сила до 6 януари 2021 година, докато продължават преговорите. Ще бъде облагана френската козметична продукция и чанти.

През ли 2019 г. френския парламент прие закона за облагане с данък на най-големите цифрови компании като Amazon, Apple, Facebook и Google. Законът бе критикуван остро в САЩ и президентът Доналд Тръмп заплаши с данък вноса на френското вино.

Този януари френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер заяви, че Франция и САЩ са установили „общи рамки“ за цифровия данък. На двете страни им останало да регулират само отделни пунктове по данъчното облагане. Министърът потвърди, че в съответствие с „общите рамки“ Франция ще отложи въвеждането на данъка до декември 2020 година, а САЩ ще се откажат от въвеждането на санкционни мита. Преди това същото съобщи и президентът Еманюел Макрон.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!