На снимката: вицепремиерът Томислав Дончев и социалният министър Деница Сачева

На спешна пресконференция тази сутрин в централата на ГЕРБ, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, депутатът Тома Биков и областният координатор на ГЕРБ осъдиха снощния протест.

Представителите на ГЕРБ заявиха, че снощи имало „шпиц команди“, създадени от специалисти. Според тях протестът против правителството снощи е бил платен и добре организиран.

„Понякога не обръщаме внимание на низките технологии в политиката. Всички сме различни, много е лесно да ви накарам да се мразите помежду си или да ни мразите нас. Да накараш някого да мрази е лесно, трудно е да го накараш да вярва, каза овицепремиерът – Трудно е да се обединяват хората. В изкуството на политиката от различните хора дори с различни убеждения е трудно да организираш нещо добро. Каква политика, да си мерим протестите, да мерим кой е по-силен, имаме 100 000 членове, ако отговорим на призива, колко от тях биха могли да дойдат. Да мерим кой е по-силен – това ли е политиката и демокрацията. Аз съм учил, че политиката е състезание на личности, сблъсъкът на улиците няма нищо общо с политиката, това и спорт не е. Ние няма да допуснем гражданска война, даже да имаме шанс да я спечелим – категоричен бе вицепремиерът Томислав Дончев – Не може да е демократично, когато си спечелил и си избран, а когато друг е спечелил и е избран, това вече не е демократично. Напомням – обичайно политическият цикъл е такъв – първо ентусиазъм, много работа, накрая – резултати и отговорност. Ако някой е останал само в първата фаза, означава, че не се е развил…Представяте си ли снощи Борисов да беше излязъл на площада, да свие юмрук и да каже „да ги изметем“. Какво щеше да стане тогава?“

На въпрос обмисля ли се импийчмънт, вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че „няма да ви говоря за импийчмънт“.

Представителите на ГЕРБ настояха президентът Румен Радев да понесе цялата отговорност.

„Бях свидетел как нашите хора мирно се изтегляха, а другите искаха да ни пребият“, каза Тома Биков. Никакво съмнение, че това е организирано събитие, а не спонтанно събитие“.

Координаторът на ГЕРБ от своя страна обясни, че мащабният протест снощи е целял провокация с полицията.

„Представяте ли си подобна агресия да беше на нашия митинг. Тук никой не поема отговорност за тези хора. А зад тези хора са се наредили не малка група политици и олигарси, които имат намерение след това да предлагат политики“.

Според Тома Биков част от протестиращите са били „платени от криминално проявени“. Впоследствие той призна, че огромната част от протестиращите срещу правителството са се събрали спонтанно, но протестът им бил превзет от „платени шпиц команди“.

„Нашата позиция е, че отговорността за безредиците се носи от Радев лично. Това е човекът, който от 4 г. насам се опитва да нагнети напрежение и вчера беше ескалацията на този процес. Смятаме, че голяма част от протестиращите срещу правителството вчера бяха подведени и без да разберат бяха превърнати във фон на шпиц командата на Васил Божков“ – заяви той.

Биков заяви, че президентът трябва да се разграничи от шпиц командата.

„Ние от работещи демокрации, деградирахме до безредици по улиците“, каза още Томислав Дончев.

„Много е лесно да накараме хората да се мразят. Има линии, които не трябва да се минават. Затова днес, който където е решил да ходи – на море, планина (имаме свободно движение, въпреки пандемията) да го направи мирно.“

Дончев каза, че вчера не е имало контрапротест: „Тези хора бяха дошли „за“. Движението им не е организирано, беше спонтанно. Полагаме усилия с всички областни структури на ГЕРБ да няма организирано движение към София, това не е полезно за никого“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!