Сърбия, протести
Поредна вечер на сблъсъци в Белград

И тази нощ в Сърбия бе белязана от протести и насилие, след като група демонстранти влязоха в стълкновения с полицията пред сръбския парламент. До ескалация на напрежението се стигна, след като група млади мъже, които скандираха патриотични възгласи, са нахлули в сградата на Скупщината. Това принуди полицията да използва сълзотворен газ. До момента се съобщава само за един сериозен случай на нараняване и за пострадали журналисти, които са отразявали събитията пред парламента.

Сърбия, протести

Антиправителственият протест в Белград започна мирно около 19:00 местно време. Студентите седяха по тротоарите, представители патриотични движения скандираха лозунги за Косово, пяха и патриотични песни. Около 21:00 в тълпата пред парламента стана конфликт между протестиращи, един от участниците в акцията бе прободен с нож. Цивилни полицаи задържаха виновника и оказаха първа помощ на пострадалия.

След инцидента обстановката на площада се изостри. Протестиращите махната металните заграждения и се опитаха да избият вратата на парламента. В този момент пристигна отряд за борба с безредиците, който с палки отхвърли нападателите. В отговор срещу силите на реда полетяха запалителна средства.

Сърбия, протести

Около 22:00 полицията започна да изтиква протестиращите от площада с използването на сълзотворен газ. Облакът му обхвана и журналистите, включително и кореспондента на ТАСС, който трябваше да надене противогаз, както и много други репортери, работещи на мястото на събитието.

Групи от радикални протестиращи с общ брой 20-30 души бяха изтласкани към близките улици и там бяха задържани от части на жандармерията. След това безредиците в града спряха. Мирните протестиращи спокойно тръгнаха към домовете си.

Сърбия, протести

По-късно от площада пред парламента се изтеглиха полицейските коли и той съвсем опустя. В центъра бе възстановено автомобилното движение.

Сблъсъците в Сърбия продължават за поредна нощ. Протестите в страната избухнаха във вторник след като президентът Александър Вучич обяви, че в страната ще бъде въведен полицейски час. По-късно Вучич отмени решението си, но това не потуши напрежението.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук