Караянчева
на снимката: председателят на НС Цвета Караянчева

След като на вчерашния митинг президентът Радев призова за въвеждане на машинно гласуване за осигуряване на по-честни избори, днес последва отговор от страна на управляващите, в който нямаше нищо учудващо. Тяхното становище не е променено. Машинното гласуване не е добре за демокрацията, каза в ефира на „Нова телевизия“ председателят на парламента Цвета Караянчева.

„Машинното гласуване трябва да бъде много добре обмислено“, каза още тя.

Според нея в условията на пандемията машините трябвало да бъдат дезинфекцирани, а много възрастни хора нямало да могат да гласуват машинно.

Коментарът й е в отговор на вчерашния призив на президента Румен Радев да бъде въведено машинно гласуване, което според много анализатори е единственият начин да има честни избори.

„Тук сме да защитим българската природа на нашия дом, в който искат да се върнат българските мигранти. България не е собственост на олигарсите, тя е за всички нас. Тук сме, за да поискаме честни избори и машинно гласуване, за да не може мафията да се самовъзпроизвежда. Благодаря ви, защото всички свободни граждани, показвате, че Европа не може да гледа повече на България с широко затворени очи“, каза държавният глава.

Караянчева и друг път се е обявявала против

Още през февруари председателят на парламента Цвета Караянчева използва същия аргумент – машинното гласуване ще затрудни много хора.

В село Бело поле, община Ружинци, където откри нова детска градина, Караянчева изтъкна няколко доста странни факта срещу въвеждането на машинното гласуване: възрастните хора се притеснявали от техниката, а младите избиратели нямало да чакат на опашка, за да гласуват.

По-различното в изказването й днес е мотивацията, че заради коронавирусът машините трябва да се дезинфекцират.

Радев няма да успее да наложи служебен кабинет

Президентът Радев има идея да събори правителството и да направи служебен кабинет. За негово съжаление няма да успее, заяви председателят на парламента Цвета Караянчева пред „Нова телевизия“.

„Някой ги кани тези хора – президентът, разбира се. Все по-трудно ми е да говоря за президента, ще говоря за г-н Радев. Когато кажем президент – това е човекът, който обединява”, добави председателят на НС.

Караянчева бе категорична, че някой трябва да поеме отговорност за това, което се случи снощи. Тя благодари на структурите и симпатизантите на ГЕРБ, които са заявили своето отношение и подкрепа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!