Полетът на самолет на Военноморски сили на САЩ през Тайванския проток миналата седмица демонстрира ангажимента на САЩ към свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион, заяви американската армия във вторник, след като Китай се оплака, че полетът застрашава мира и стабилността.

Китай заяви, че е изпратил самолет да наблюдава и предупреждава противоподводния самолет P-8A, докато прелетя над чувствителния воден път в петък.

„Корабите и самолетите на ВМС на САЩ рутинно взаимодействат с чуждестранни военни кораби и самолети, докато действат в целия регион“, се казва в изявление на Индо-тихоокеанското командване на САЩ.

„Всички взаимодействия с чужди военни сили по време на транзита бяха в съответствие с международните норми и не повлияха на операцията“, се казва в съобщението.

„Съединените щати ще продължат да летят, плават и оперират навсякъде, където международното право позволява, включително в Тайванския проток. Транзитът на самолета през Тайванския проток демонстрира ангажимента на Съединените щати към свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион“.

Полетът се състоя, след като миналата седмица Тайван съобщи за две мащабни нахлувания на китайските военновъздушни сили в зоната за противовъздушна отбрана на Тайван.

В Тайванския проток често се наблюдава военно напрежение, след като правителство на Република Китай избяга в Тайван през 1949 година, след като загуби гражданска война с комунистите, които от своя страна създадоха Китайската народна република.

Този месец Китай заяви, че „има суверенитет, суверенни права и юрисдикция над Тайванския проток“ и го нарече „фалшиво твърдение, когато някои държави наричат ​​Тайванския проток „международни води“.

И Съединените щати, и Тайван отхвърлиха това, заявявайки, че го смятат за международни води.

През последните години американски военни кораби, а понякога и кораби на съюзнически държави като Великобритания и Канада, плаваха през пролива, предизвиквайки гнева на Китай.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук