Иран, САЩ

САЩ разшириха санкциите срещу Иран, като добавиха в списъка авиокомпанията „Mahan Air“, както и десетки нейни самолети, се казва в уебсайта на Министерството на финансите на САЩ. Освен това Вашингтон добави един ирански гражданин, пет компании от Иран, Китай и ОАЕ, както и два кораба в списъка на санкциите, съобщава РИА „Новости“.

Новите санкции идват по-малко от ден, след като външното министерство на Иран призова иранските граждани да не посещават Съединените щати, като се имат предвид „жестоките и едностранчиви закони на Америка към иранците“ и опасността от „произволно и продължително задържане при напълно нечовешки условия“.

В съобщението на Министерството на финансите се казва, че иранският бизнесмен Абдолхосейн Хедри и неговите корабни компании попадат под санкции заради предполагаемата им подкрепа за „контрабандните операции на Ислямската революционна гвардия.

Държавният секретар Майк Помпео потвърди, че три от субектите включват ирански транспортни компании и морски транспортни линии заради предполагаемата им роля в разпространението на оръжия за масово унищожение. Санкциите ще влязат в сила след 180 дни.

„Докато злонамереното поведение на Иран продължава, така ще продължи и нашата кампания за максимален натиск. Днес обявявам санкционирането на три ирански транспортни компании, помагащи на Иран да внася артикули за своите оръжия за програми за масово унищожение“, каза Помпео, говорейки на пресконференция във Вашингтон.

Помпео предупреди, че санкциите „информират света“ и че страните или компаниите, които извършват бизнес с определените субекти, рискуват да бъдат изложени на вторични санкции в САЩ.

„В резултат на днешните действия цялото имущество и интереси към собствеността на тези лица трябва да бъдат блокирани и докладвани на OFAC (Службата за контрол на чуждестранни активи)“, отбеляза Министерството на финансите в своето изявление.

„Освен това лицата, които извършват определени сделки с тези, определени днес, могат сами да бъдат изложени на санкции“, предупреди Министерството на финансите и добави, че санкциите могат да се прилагат и за чуждестранни финансови институции, които извършват дейност с определени лица и образувания.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук