Съединените щати обвиниха Иран в „ядрено изнудване“, след като Техеран обяви, че няма да се придържа към ограниченията на ядрената сделка от 2015 г.

„Америка никога няма да стане заложник на ядреното изнудване на иранския режим“, заяви американският пратеник за Иран Брайън Хук.

По-рано Иран заяви официално, че повече няма да спазва ограниченията по складирането на обогатен уран и запаси от тежка вода, договорени по ядреното споразумение за 2015 г.

Върховният съвет за национална сигурност на Иран заяви, че мярката е необходима за „гарантиране на правата и възстановяване на баланса“, след като Вашингтон се отказа от споразумението точно преди една година на 8 май 2018 г.

На останалите страни по сделката са дадени 60 дни за изпълнение на ангажиментите си, по-специално в областта на банковото дело и петрола.

Иранската институция се позовава на ангажимента, поет от Великобритания, Китай, Франция, Германия и Русия да премахнат санкциите срещу Иран в замяна на това Техеран да ограничи ядрените си дейности.

Петте държави до голяма степен не успяха да постигнат от своя страна ангажиментите си по сделката.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!