Иран постави ултиматум пред световните сили – или да защитят банковия и петролния сектор на страната от суровите санкции, наложени от САЩ, или Техеран ще възобнови производството на високо обогатен уран.

Това каза президентът на държавата Хасан Рохани в телевизионно обръщение. То се случи точно година след като президентът на САЩ Доналд Тръмп оттегли страната си от ядреното споразумение, сключено през 2015 г., което обещаваше вдигане на санкциите срещу Иран в замяна на това държавата да ограничи ядрената си програма.

Рохани даде срок от 60 дни на Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия, както и ЕС да изпълнят общеанието си да защитят икономиката на Иран от санкциите на Вашингтон.

Рохани също така съобщи, че Иран ще започне отново да трупа запаси от обогатен уран и тежка вода, а няма повече да продава излишъка си от тях на други страни, както се изисква от ядреното споразумение.

Президентът посочи, че Техеран е готов на преговори по ядрената си програма.

„Преценихме, че ядреното споразумение се нуждае от хирургическа намеса и че болкоуспокоителните хапчета от миналата година не са помогнали. Тази хирургия има за цел да спаси споразумението, а не да го разруши“, заяви иранският президент.

Днес страната уведоми писмено лидерите на ЕС, Китай, Великобритания, Франция и Германия за намеренията си чрез посланиците си в отделните държави.

РЕАКЦИИТЕ НА ОТДЕЛНИТЕ СТРАНИ

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Израел няма да позволи на Иран да се сдобие с ядрени оръжия, след като Техеран обяви, че преустановява изпълнението на някои свои ангажименти по ядреното споразумение от 2015 г., предаде Франс прес и отбеляза, че Израел винаги е обвинявал заклетия си враг Иран, че се опитва да разработи ядрени оръжия, което Техеран отрича.

„Няма да допуснем Иран да се сдобие с ядрено оръжие“, каза Нетаняху на церемония в Ерусалим по повод Възпоменателния ден на загиналите за страната войници и жертвите на тероризъм.

Френският министър на въоръжените сили Флоранс Парли заплаши, че ако Иран не спазва ангажиментите си по сделката, може да бъде задействан санкционен механизъм.

Русия използва новината, за да обвини САЩ за оттеглянето от споразумението. Китай пък призова да се съхрани споразумението от 2015 г.

Все още няма реакция от страна на Белия дом. В неделя обаче Вашингтон обяви, че изпраща самолетоносач и бомбардировачи Б-52 в Персийския залив заради „ескалация на дейностите на Иран, който готви предстоящи нападения“ срещу американските сили в региона.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!