Биляна Петрова и Десислава Иванчева
на снимката: Биляна Петрова и Десислава Иванчева

Апелативният специализиран съд пусна под домашен арест отстранения кмет на „Младост” Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова.

Те бяха осъдени на първа инстанция от Специализирания наказателен съд съответно на 20 г. и 15 г. лишаване от свобода. В мотивите си съдът посочи, че няма опасност двете жени да се укрият, макар основание за задържането им веднага след произнасянето на присъдите им, беше точно обратното.

ИВАНЧЕВА ИМА НОВ АДВОКАТ

По-рано през деня стана ясно, че Десислава Иванчева се е отказала от услугите на Марин Марковски като нейн защитник. Тя е наела адвокат Николай Хаджигенов, който работи основно по наказателни и правозащитни дела.

Биляна Петрова се яви в съда с досегашния си защитник – адвокат Емануил Йорданов.

Преди да започне гледането на мярката, съдията даде 40 минути отсрочка по молба на двете подсъдими. Тя заявиха, че не са имали възможност да се видят с адвокатите си преди заседанието.

Двете бяха задържани веднага, след като на 15 април Специализираният съд осъди Иванчева на 20 години лишаване от свобода, Петрова на 15 години, а третият подсъдим по делото за подкуп – Петко Дюлгеров, получи 12 години лишаване от свобода. И на тримата бяха наложени глоби – общо за 37 000 лева, и забрани да заемат държавни длъжности.

Припомняме, че Иванчева и Петрова бяха осъдени за искане на подкуп, но по обвинението за получаване бяха оправдани. Това автоматично означава, че намерените в колата при ареста им 70 хил. евро белязани пари са подхвърлени.

Разминавания имаше и при записите от СРС-тата – на много места те бяха неразбираеми, а текстовете, свалени от разследващите бяха с неточности.

Освен на последното дело преди произнасянето на присъдите основният свидетел, който е и обвиняем – Петко Дюлгеров – се отказа от показанията си за това, че Иванчева е искала подкупи.

Въпреки тези противоречия, големите присъди бяха произнесени само на базата на доказателствата, взети чрез СРС. Това обаче по смисъла на българските закони не може да се практикува.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!