на снимката: Ръководителят на Федералната агенция за опазване на околната среда Скот Пруит

Настоящата американска администрация отмени екологичните стандарти за автомобили, определени от предишното правителство на САЩ, водено от демократа Барак Обама.

Както заяви в понеделник ръководителят на Федералната агенция за опазване на околната среда Скот Пруит, „определението, внесено от администрацията на Обама, е неправилно“. Според него „по времето на Обама Агенцията за опазване на околната среда е намалила, по политически причини, времето за разработване на нови стандарти, които да регулират горивната икономичност на автомобилните двигатели и вредните емисии от тях.“ Освен това, по думите на Пруит, стандартите, предложени от Обама „въобще не съответстват на реалността“.

Междувременно той атакува и властите в щата Калифорния, които настояват за затягане на посочените от Обама стандарти, преди всичко заради опазването на околната среда.

„Кооперативният федерализъм (в САЩ) позволява на един щат да диктува стандартите за цялата останалата част от страната“, каза Пруит.

Той увери, че повереното му ведомство ще разработи нов „общонационален стандарт за емисиите на парникови газове, който ще позволи на автомобилната индустрия да произвежда автомобили, които хората да искат да си купят и да могат и да си ги позволят“.

От изявлението на Пруит обаче така и не стана ясно кога ще се случи това.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук