Марк Зукърбърг
на снимката: Основателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг

Основателят на социалната мрежа „Фейсбук“ Марк Зукърбърг смята, че за решаването на проблемите, с които тя се сблъсква, са необходими няколко години.

В интервю за интернет сайта „Вокс“ той обясни, че една от причините за тях е недостатъчното инвестиране. Според Зукърбърг за решаването им ще са необходими няколко години.

„Бих искал да реша тези проблеми за три или шест месеца, но смятам, че реално намирането на решение за някои от тях ще отнеме повече време.“

Той отбеляза също, че компанията работи за увеличаване на броя на специалистите, занимаващи се със сигурността.

„Мисля, че в началото на миналата година имахме 10 000 човека, работещи по сигурността. Но в края на настоящата година планираме в тази сфера да имаме 20 000 специалиста“, отбеляза Зукърбърг.

Междувременно индонезийските власти заплашиха, че ще блокират достъпа до социалната мрежа „Фейсбук“ на територията на страната, ако в нея бъде разпространена невярна информация в навечерието на предстоящите през юни избори. Това съобщи във вторник вестник „Стрейтс таймс“, позовавайки се на изявление от министъра на комуникациите и информацията в страната Рудиантра.

„Ако се наложи, ще дам заповед, и то без грам колебание, за закриване на платформата“, предупреди политикът.

Той също така припомни, че миналата година ръководеното от него ведомство вече спря дейността на чат-приложението „Телеграм“ в цялата страна.

Пред изданието Рудиантра обяви още, че е изискал от представителите на „Фейсбук“ подробен доклад относно възможното сътрудничество в Индонезия между социалната мрежа и британската фирма за социологически проучвания „Кеймбриж Аналитика“.

Към този момент обаче във ведомството му не е постъпил отговор на молбата му. В тази връзка министърът подчерта, че според закона за защита на личните данни в страните, представители на социалните мрежи, отговорни за изтичането на информация, могат да бъдат подложени на тежки наказания – включително и лишаване от свобода до 12 години.

Индонезия, чието население е около 260 милиона души, е най-голямата икономика в Югоизточна Азия. към днешна дата в страната са регистрирани над 90 милиона потребители на „Фейсбук“. През юни в цялата страна ще се проведат избори за губернатори, кметове и депутати от местните парламенти. Резултатите от вота, казват експертите, могат значително да повлияят на президентските избори, които са насрочени за следващата година. Сегашният държавен глава Джоко Видодо вече обяви намерението си да се кандидатира за втори мандат.

През март тази година социалната мрежа „Фейсбук“ се оказа в центъра на скандал с личните данни на огромен брой нейни потребители. Той избухна, когато вестник „Ню Йорк таймс“ съобщи, че британската компания Cambridge Analytica е събрала личните данни на повече от 50 милиона потребители на „Фейсбук“, за да приложи алгоритъм за анализ на политическите предпочитания на избирателите. Този алгоритъм се използвал за повече насоченост на политическите реклами с цел засилване на тяхното влияние върху избирателите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук