Анджей Дуда и Доналд Тръмп

САЩ ще разположат 1000 войници в Полша. Това каза президентът Доналд Тръмп по време на пресконференция с полския президент Анджей Дуда. Тръмп обяви, че силите ще бъдат предислоцирани от американския контингент от 52 000 души в Германия и ще включват безпилотни самолети и друга военна техника.

Той обаче не потвърди информацията за постоянна американска база в страната. Изявлението му идва след като Варшава предложи да похарчи 2 милиарда долара, за да построи база. Тя може да се нарича „Форт Тръмп“, се пошегува президентът Дуда по време на посещението си в Белия дом.

 Тръмп отвърна, че Америка е „много заинтересована“ от идеята, но не е склонна да се ангажира с постоянен механизъм – нещо, което вероятно ще предизвика реакция от страна на Русия.

През последната година правителството във Варшава лобира за постоянна американска военна база в Полша, в която да бъдат дислоцирани няколко хиляди американски войници. Варшава се ангажира да вложи 2 милиарда долара, но те ще покрият само разходите за първоначалното създаване на базата.

Световните медии обаче коментират, че постоянна база може да наруши споразумението от 1997 година между НАТО и Русия.

С второто посещение за по-малко от година на Анджей Дуда в Белия дом  – беше отбелязана 20-та годишнина от членството на Полша в НАТО и 30-ата годишнина от падането на комунизма в страната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!