Юнкер и Вебер

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, чийто мандат приключва в края на октомври, официално подкрепи кандидатурата на германеца Манфред Вебер от Европейската народна партия за негов приемник.

В сряда Испания беше домакин на среща на ръководството на партията и фракцията на ЕНП, която анализира резултатите от изборите за ЕП през май. Водещата в Европа партия загуби почти 40 мандата след изборите през май, но все пак остана най-голямата фракция. Въпреки това, заедно с традиционните коалиционни съюзници, лявоцентристите, те загубиха мнозинството и сега не могат да гласуват своите кандидати за ръководител на Европейската комисия без подкрепата на други политически сили в Европейския парламент.

В същото време и трите водещи фракции – центристките, левоцентристките и либералните, които представляват проевропейските сили в Европейския парламент и потенциално могат да формират гръбнака на бъдещата коалиция на мнозинството, искат друг кандидат на поста ръководител на Европейската комисия. Освен това най-малко 11 страни в Европейския съвет са скептични по отношение на Вебер, което също намалява шансовете му.

 Юнкер беше попитан, има ли „Европейската народна партия“ резервен вариант, в случай че кандидатурата на Вебер не бъде одобрена и кой друг кандидат може да бъде издигнат.

Юнкер отговори, че „иска Вебер да стане следващият ръководител на ЕК“ и е „твърдо убеден, че той ще бъде добър председател на комисията“.

Вебер е известен като опонент на строителството на „Северен поток – 2“ и привърженик на запазването на санкциите срещу Руската федерация.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!