кандидати за премиер

Десетте кандидати, които се борят да заместят премиера на Великобритания Тереза Мей, ще се изправят пред първия кръг на гласуването днес.

Консерваторите провеждат първото си тайно гласуване в конкурса за ръководство на управляващата партия, с което ще започне да намалява броят на претендентите.

Всички 313 депутати могат да гласуват и всеки кандидат, който не събере подкрепата на поне 16 свои колеги, ще отпадне. Ако всички преминат това препятствие, този с най-малък брой гласове ще излезе от надпреварата.

Мей, която остава министър-председател, се оттегли като лидер на партията в петък, след като не успя да изпълни плана си да изведе Великобритания от Европейския съюз..

Фаворит за поста е бившият външен министър Борис Джонсън. Бившият кмет на Лондон прекъсна мълчанието си, за да започне кампанията си в сряда, като заяви, че ще изведе Великобритания от ЕС без сделка. Той обеща да обедини страната, която е дълбоко разделена по въпроса за Брекзит.

Министърът на външните работи Джереми Хънт и бившият лидер на Камарата на общините Андреа Лийдсъм се считат за най-сериозните конкуренти на Джонсън.

Досегашната надпревара беше доминирана от разкрития за употреба на наркотици от страна на кандидатите в миналото и препирните за най-добрия начин за разрешаване на безизходицата около Брекзит.

Но гласуването в четвъртък ще разкрие сегашното ниво на подкрепа на всеки кандидат.

Гласуването се провежда в парламента между 13 и 14 часа българско време, като резултатите се очаква да бъдат обявени около час по-късно.

Министърът на здравеопазването Мат Ханкок, бившият секретар на пенсиите Естер Маквей и бившият министър на имиграцията Марк Харпър, се считат за трите най-вероятни кандидати за отпадане.

Министърът на вътрешните работи Саджид Джавид стартира кампанията си в сряда, като обеща да договори преработен вариант на споразумението на Мей и да го представи пред парламента до 31 октомври.

Джавид, министърът на околната среда Майкъл Гоув и бившият министър по Брекзит Доминик Рааб имат достатъчно поддръжници, за да стигнат до втория кръг.

Министърът по международно развитие Рори Стюарт, най-категоричният кандидат за напускане на ЕС без споразумение, също има шансове да премине първото препятствие.

Останалите в надпреварата ще бъдат изправени пред първия си телевизионен дебат на живо в неделя.

Те имат още един кръг от изборите сред консервативните депутати в понеделник преди второто гласуване във вторник, когато броят на поддръжниците се покачва от 16 на 32, като отново отпада претендентът с най-малко гласове.

Следват още няколко кръга гласуване следващата седмица, а партията се надява до 20 юни да останат само двама кандидати.

160 000 членове на консервативната партия, избрани от местните членове, избират победителя, като резултатът се обявява през седмицата, започваща на 22 юли.

След това Тереза Мей ще се оттегли като министър-председател, а новият лидер на най-голямата партия в парламента ще бъде назначен за министър-председател от кралица Елизабет Втора.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук