САЩ ще надминат Саудитска Арабия като световен производител на петрол номер две след Русия тази година, тъй като шистови компании, привлечени от покачващите се цени, засилват сондажите. Това обявиха от  Международната агенция по енергетика (IAE).

„Тази година обещава да бъде рекордна за САЩ”, пише IEA в месечния си пазарен доклад.

Производството на суров петрол от 9,9 млн. барела на ден в САЩ беше най-високото ниво за близо 50 години, което ги постави рамо до рамо със Саудитска Арабия, вторият по големина в света производител на суров петрол след Русия, пише още IAE.

„Непоколебимият растеж трябва да доведе до това САЩ да видят връх в исторически план от над 10 млн. барела, изпреварвайки Саудитска Арабия и съперника си Русия през 2018г., при условие че ограниченията на ОПЕК/не-ОПЕК продължават да съществуват”, се казва още в доклада.

Глобалното намаляване на доставките доведе в началото на 2016г. цените на петрола до 30 долара за барел.

Но страните производители – вътре и извън картела на ОПЕК, сключиха сделка в края на 2016г., за да намалят производството и да повишат цените.

Геополитическото напрежение и намаляването на петролните запаси също допринесоха за възстановяването.

Суровият петрол наскоро се повиши до над 70 долара за барел за пръв път от 2014 г. насам, след като ОПЕК и страните извън ОПЕК се договориха да разширят своите обединени съкращения до края на тази година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!